Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem lett olcsóbb a fűtés Nagyváradon

Mint arról röviden beszámoltunk, nem lesz olcsóbb, igaz nem is drágul Nagyváradon a távfűtés januártól. Bár 2016-ban csökkentik az áfát, és az Országos energiaár-szabályzó Hatóság is alacsonyabb előállítási árat állapított meg, a megyeszékhelyen 240 lej marad a hőenergia gigakalóriánkénti ára. Az erről szóló határozatot legutóbbi ülésén hagyta jóvá a városi önkormányzati képviselőtestület.

 Jövőre is folytatni kell a távfűtési hálózat felújítását (Fotó: Csikos Rolland)

Jövőre is folytatni kell a távfűtési hálózat felújítását
(Fotó: Csikos Rolland)

A határozathoz a szociáldemokrata párti (PSD) Adrian Stângă szólt hozzá, ő azt javasolta, hogy a hőenergia lakossági árát csökkentsék 223 lejre, s őrizzék meg az önkormányzati támogatás jelenlegi, 23 lejes összegét, ezt azonban csak a négy jelenlévő PSD-s tanácstag hagyta jóvá, a hat RMDSZ-es önkormányzati képviselő tartózkodott, míg a 13 nemzeti liberális párti (PNL) tanácsos a módosítás ellen szavazott. Mircea Mălan alpolgármester kifejtette, mivel a távfűtési hálózat korszerűsítésére még körülbelül százmillió euróra lesz szükség, erre fordítják például azokat az összegeket is, melyekkel a már elvégzett felújítások nyomán csökkent a hőerőmű vesztesége. Az alpolgármester elmondta: idén márciusban 2014 márciusához képest négymillió lejes megtakarítást sikerült elérniük. Szerinte jobban segíti a váradiakat az, ha megőrzik az árat.

A határozatot végül az önkormányzat által előterjesztett formában fogadták el a négy PSD-s tanácstag ellenszavazatával, így januártól ugyanannyit fizetnek majd Nagyváradon a távfűtésért, mint eddig, ellenben a 23 lejes önkormányzati támogatást 3 lejre csökkentették gigakalóriánként.

Fried Noémi Lujza