Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem, krokodil még nincs benne!

Érmihályfalva hivatalos internetes oldalán (Érmihályfalva.ro) olvasható a felhívás a helyi vízgazdálkodási vállalat pénztárának nyitva tartási rendje, ugyanakkor tudatják, hogy hibabejelentéseket, információt a 0259/355-782, 0752/247-483, illetve (ha előbbiek nem válaszolnak) 0756/075-980 telefonszámon lehet tenni, kérni.

Mivel már nagyszombaton is kávészínű víz folyt a vezetékekből, mi több, az ez követő héten is, pénteken éltem a lehetőséggel és feltárcsáztam a megadott számokat. A harmadikon végül a vízgazdálkodási osztály vezetője, Nagy Szabolcs fogadta a hívásomat, akinek előadtam, milyen vízügyi állapotok uralkodnak a negyedben, amelyben lakom, megtoldva azzal, hogy a tisztulás reményében órák óta engedem a vizet az udvari csapból – eredménytelenül. Azt is elmondtam, hogy már a legnagyobb jóindulattal sem tudom elfogadni az iszapos, rozsdás, vizet szolgáltatásként a pénzemért. Nem is kevésért, mert a kiengedett, használhatatlan vizet is ki kell fizetni, hisz a fogyasztásmérő nem szelektív üzemmódban működik.

nem krokodil 1

A péntek délutáni „ivóvíz”

Nem kis bosszúságomra Nagy Szabolcs megtoldotta a víz tartalmára vonatkozó felsorolásomat az esetleges krokodillal is, amit az adott helyzetben egyáltalán nem vettem jó néven, sőt szellemesnek sem találtam.

Ezért aztán már újságírói minőségben hívtam fel Nyakó József polgármestert, aki kérdésemre az utcavégeken elhelyezett tűzcsapoknál illegálisan „tankoló” mezőgazdasági gépeket, ciszternákat tette felelőssé, mert ezeket itt tankolják meg, emiatt zavarodik fel a víz a negyedben. Jeleztem Nagy Szabolcs általam nehezményezett hangnemét is, amit maga a polgármester sem díjazott. Azt is elmondta, hogy „rajta vannak az ügyön”.

Azonban valami sántít a dologban. A vízgazdálkodás vezetője általában azzal csillapítja a kedélyeket – még a lakossági fórumokon is –, hogy az utcák végén, a tűzcsapokon keresztül ők maguk eresztik le a salakos vizet, ha bejelentés érkezik.

Az elmúlt időszakban az egyébként csak öt-hat esztendős rendszert is mossák, aminek „köszönhetően” amúgy is használhatatlan víz. Bár a vízgazdálkodás előre bejelenti, melyik városi szakaszon a sor, a fogyasztót nem vigasztalja a sokszor hetekig tartó állapot, mivel ezekben az időszakokban a főzés, a mosás, a tisztálkodás is luxuscikknek számít. Százliter-számra fogy a palackozott víz a háztartásokban, ami megint cseppet sem olcsó mulatság.

A plusz kiadásokért és a türelemért cserében tisztességes hangnemet várnék-várnánk a vonal túlsó végéről. Főleg, mikor szólok, hogy fogyasztóként érdeklődöm. S ha fogyasztóként „zaklatom” a vízgazdálkodás vezetőjét, joggal teszem azt a pénzemért, amiből őt is fizetik.

Sütő Éva