Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem indult zökkenőmentesen a fűtési szezon

A hirtelen beköszöntött, az évszak korai időszakában szokatlanul hideg idő miatt hamarabb indították be (azaz sok helyen indították volna) a távfűtést Nagyváradon. A Termoficare Zrt. múlt héten kiadott közleményében az állt, hogy október 7-én, azaz múlt hét pénteken az egész városban beindítják a távfűtést. Idén lesz az első olyan fűtési szezon, melyet már a modern, gáztechnológiával működtetett új kazánokkal biztosítanak a megyeszékhelyen, érthető tehát, hogy sokan kíváncsian, de még többen bizalmatlanul várták, sikerül-e vajon zökkenőmentesen beindítani a fűtést Váradon? Nem sikerült.

nem indult 1

Pénteken még nagyon kevés váradi lakásban melegedtek fel a radiátorok, a Rogériusz negyed több utcájában még a fűtéshálózat csöveit sem sikerült ekkorra vízzel feltölteni. Szombaton itt-ott már beindult a fűtés Váradon, a közösségi portálokon szinte élő tudósításban lehetett követni, hol adták meg a melegítést és hol dideregnek még az emberek, hétvégére ugyanis az éjszakai hőmérséklet fagypont környékére süllyedt.

Őssiben viszonylag zökkenőmentesen beindult a fűtés, a Rogériusz utcáiban azonban már sok gond akadt. A Podului és az Italiană utcák közötti részen például csak vasárnap estére melegedtek fel úgy-ahogy a fűtőtestek. Hogy a csőcseréket mégsem végezhették el becsülettel a Termoficare emberei, azt az is igazolja, hogy sok helyen, a Podului utcában például az egyik oldalon működött a fűtés, míg a másikon hidegek maradtak a fűtőtestek. Olvasóinktól megtudtuk, és mi is meggyőződtünk arról, hogy pénteken és szombaton a Termoficare ügyfélszolgálata elérhetetlen volt.

Tegnap megkerestük a Termoficare Zrt. Sajtóreferensét, Dan Creţut, aki elmondta: jelenleg is több helyen dolgoznak még a távfűtés beindításán. Kilencven százalékban sikerült elindítani a fűtést hétfő reggelig, tudatta a szóvivő, majd hozzátette, a 49 hőközpontból jelenleg 38 tudja zavartalanul biztosítani a fűtést a megyeszékhelyen. A távhőszolgáltatás beindításakor a városban húsz helyen keletkezett csőtörés, különféle meghibásodások, ezek kijavításán folyamatosan dolgoznak. Ha minden jól megy, szerda estig az egész városban zökkenőmentesen működik majd a fűtés – mondta Creţu. Arra a kérdésünkre, hogyan lehetséges az, hogy ennyi nem várt meghibásodás volt a fűtés beindításakor, a szóvivő azt felelte, a hivatalos fűtési szezon kezdete eredetileg október 15-e lett volna, s akkorára mindenképpen rendbe lesz téve a váradi távfűtési rendszer.

Szőke Mária