Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem homofóbia, csak betartott katasztrófavédelmi szabályok!

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz is a Nagyváradi Görög Katolikus Püspökség sajtóosztálya, melyben értesítik a publikumot, hogy a Visual Kontakt Galéria által szervezett Gabriel-Cristian Bako (művésznevén Muian vagy/és Miloia) a püspöki palotába december 7-re tervezett kiállításának bemutatóját katasztrófavédelmi okokból kénytelenek lemondani.

A Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) november 29-én ugyanis értesítette a püspökséget a 705/17/ISU-BH iktatószámú felszólításban arról, hogy a püspöki palotában jelen pillanatban nem adottak azok a tűz- és katasztrófavédelmi követelmények, melyek kötelezőek a nagyobb szabású kiállítások megtartásakor. Mivel a püspöki palota kiállítótermeiben nincsenek meg az előírt körülmények, a közönség biztonságának érdekében a katasztrófavédelmi felügyelőség felszólítása nyomán a püspökség nem engedélyezheti Gabriel Miloia kiállítását a görög katolikus püspöki palotában.

Az egyik Váradon bemutatott „Muian-project” részeként az alkotó bemutatta nyilvánosan, hogyan könnyít alkotói feszültségén, azonban valószínűleg nem ez befolyásolta a katasztrófavédelmi felügyelőket a következő tárlat betiltásában

Az egyik Váradon bemutatott „Muian-project” részeként az alkotó bemutatta nyilvánosan, hogyan könnyít alkotói feszültségén, azonban valószínűleg nem ez befolyásolta a katasztrófavédelmi felügyelőket a következő tárlat betiltásában

Valótlanok tehát Gabriel Bakonak (akinek filozófiai eszmefuttatásaival a váradi magyar olvasók is rendszeresen találkozhatnak a Bihari Napló napilap hasábjain) a közösségi portálokon közzétett állításai, miszerint a püspökség „homofóbia” okán (a célzások itt az alkotó azonos neműekhez való vonzalmára utalhat – szerk. megj. ) nem engedélyezte végülis a „Project Muian” Apocrypha 2 című kiállítás bemutatóját az egyházi központban.

Tehát nem is azért nem engedélyezik Bako kiállítását a neves püspöki székhelyen, mert ez utóbbi az elmúlt években a hasonló „Muian-projectek” során több tucat nagyváradi épületet rongált meg vandál módon, mert a közelmúltban olyan kiállításokat szervezett, ahol bemutatót tartott saját nyilvános maszturbálásáról, vagy ismert váradi személyekről készített és mutatott be obszcén, pornográf és becsületsértő karikatúrákat.

A görög katolikus püspökség a közzétett nyilatkozat szerint csakis azért nem engedélyezte végül a kiállítás megtartását a püspöki palotában, mert betartják a katasztrófavédelmi felügyelőség előírásait, az ISU katasztrófaelhárító felügyelői ugyanis most is azon munkálkodnak, hogy védjék az állampolgárokat a káros következményeket, sérüléseket okozó helyzetektől, a püspöki palotát pedig egy esetleges leégéstől.

Szőke Mária