Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem félnek nagyot álmodni

A felmérő teszteket megírták, a szülőértekezleteket megtartották, és a tanévkezdést követő két hét gyorsan elrepült. A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában folyó oktatásról és a közelgő ünnepségekről kérdeztük Pásztor Gabriella igazgatónőt és helyettesét, Kecse Gabriellát.

A tanügybeli létszámcsökkentések nagyon hátrányosan érintették az iskolákat, és a pedagógusok, intézményvezetők még mindig arra várnak, hogy több pénz jusson az oktatásra. A váradi magyar tanintézetben azonban igyekeznek ügyesen gazdálkodni, terveik vannak bőven, és mint kiderült: a középpontban mindig a gyermekek vannak.

A Szacsvay-iskola Szaniszló (ma Eminescu) utcai főépülete

A Szacsvay-iskola Szaniszló (ma Eminescu) utcai főépülete

 

A név kötelezi őket

A most megkezdődött tanévben 41 osztály ül a tantermekben a váradi Szacsvay Imre-iskolában (az I–VIII. osztályok mellett előkészítő, valamint úgynevezett Step by Step osztályok is indultak): a Körös-parti épületben kilenc, a főépületben összesen 23 és még kilenc osztály Biharpüspökiben, a volt Juhász Gyula-iskolában. A két iskola egyesítése plusz feladatokat és még több befektetett munkát igényel elsősorban a tanárok részéről. Az osztályokban összehangoltan zajlik a tanítás. „Jól működik – nyilatkozta Pásztor Gabriella igazgatónő –, mert »Nomen est omen« (a név kötelez), és a püspöki épületben sem történhet másképp semmi, mint itt”. Miután a Juhász Gyula-iskola jogi státusza megszűnt és beolvasztották a belvárosi magyar tanintézetbe, kilenc osztályával lett gazdagabb a Szacsvay. Az évnyitótól az évzáróig minden esemény ugyanúgy zajlik, mint a főépületben. „A mindennapi órarendet tehát két épületben kell betartani, és a megvalósítása felér egy nagy agytornával. Köszönettel tartozom a két kollégának, akik ezt megtették a tavalyi évben, és helyt fognak állni idén is” – mondja Pásztor Gabriella. Az iskola tanárainak legnagyobb része váradi születésű, és nagyon sokan tanultak itt közülük, valamint többen járnak be a vonzáskörzetekből, így például Hegyközpályiból és Hegyközszáldobágyról.

A Szacsvayban – mint az igazgatónő hangsúlyozza – mindemellett nagyon fontos a biztonság, a szülők megbíznak az iskolában, nyugodtan végezhetik munkájukat, mert tudják, a tanintézetben vigyáznak a gyerekükre. Kecse Gabriella aligazgatónő hozzáteszi: a tanárok minden egyes gyerek mozgásáról pontosan tudnak, és semmilyen körülmény között sem lehet lógni.

Pásztor Gabriella: Az iskolában nagyon fontos a biztonság

Pásztor Gabriella: Az iskolában nagyon fontos a biztonság

 

Kecse Gabriella. Merünk nagyot álmodni

Kecse Gabriella. Merünk nagyot álmodni

Az interkulturalitás fontosságáról

A Szacsvay-iskola tanárai több képzésen is részt vettek Bukarestben, amelyek az interkulturalitásról szóltak. Harmadik éve indították el a projektet a tanügyminisztérium kisebbségi osztályán, és az iskola már a legelső évben bekapcsolódott. Mindkét alkalommal első helyezést értek el. Nemrégiben egy újabb  pályázatot indított a minisztérium szintén ebben a témában. A képzés célja annak tudatosítása, hogy mennyire fontos egymás kultúráját megismerni. Az igazgatónő szerint „a minisztériumban is tény egy ideje, hogy a párhuzamosságokon változtatni kell”. Hozzáfűzi továbbá: „Multikulturalitás helyett inkább az interkulturalitást tartom megfelelőbbnek, azaz érdeklődnöm kell a másik kultúrája iránt.”

 

Nagy az érdeklődés a step by step osztályokban

Nagy az érdeklődés a step by step osztályokban

A mai fiatalságról

„Egy fenekestől felfordult világban élünk, amelyben már nagyon régóta állítjuk, hogy az értékek megbomlottak, és ezért próbáljuk a szülőket mindenáron meggyőzni, hogy csak akkor sikeres a nevelés, ha a felek támogatják egymást” – magyarázza Pásztor Gabriella. A diákokat a pedagógusok az életre nevelik, de a tanulásban és a későbbi pályaválasztásban a családi háttér, a szülői orientáció a leginkább meghatározó. Sajnos nagyon sok esetben a gyerekek túl sok negatívumot látnak és hallanak a szülőktől, különösen azok saját szakmáját illetően. Ezért a mai ifjúság, amikor arra kerül a sor, hogy pályát válasszon, egyre kevésbé veszi számításba a szülők szakmáját. Ugyanakkor a mai tendenciák nem sok pozitívumot mutatnak, hiszen egyre több szülő hagyja el az otthonát és az országot, hogy Nyugaton dolgozhasson egy jobb élet reményében. Ők előbb, vagy utóbb a gyerekeiket is magukkal viszik.

„A felnövekvő generáció folyamatos pozitív hatások mentén tud fejlődni. Ez olyan, mint a sima biológia vagy a sima matek. Bárminek az összeadása és a hozzáadása mentén egy növekvő folyamatot észlelünk. Tehát ha otthon a család arra törekszik, hogy a legjobb feltételeket biztosítsa a gyereknek, akkor a társadalomnak is ugyanez a szándéka. Ha én, mint szülő abban reménykedem, hogy valamilyen formában a gyermekem a támaszom is lesz, akkor a társadalom arra kell koncentráljon, hogy a fiatal nemzedéket az országban tartsa, úgy nevelje, hogy lehessen kire szó szerint építeni a jövőt.’’

 

Régi épületben, de szép osztálytermekben tanulhatnak a gyerekek

Régi épületben, de szép osztálytermekben tanulhatnak a gyerekek

Iskolai programok a közeljövőben

Október 2-án a magyar népi kultúra napját ünneplik a Szacsvay-iskola minden osztályában, idén a tizenkettedik alkalommal. A kézműves foglalkozásokat népi gyermekjátékok követik, majd egy kiállítás is megtekinthető az elkészült tárgyakból. Október 3-án a Szacsvay Napokat tartják meg a biharsályi (itt anyakönyvezték és keresztelték meg a mártír „nagyváradi” jegyzőt) tó partján, immár negyedik éve. A megemlékezéseken, a sportvetélkedőkön minden évben több mint ezer fő vett részt. Idén sokkal több szülőre, mintegy ezerötszáz részvevőre számítanak. Október 6-án az aradi vértanúkra emlékeznek az iskolakórus előadásával, a Nagysándor József emléktáblája előtt.

Október 19-én a Magyar Írószövetség képviseletében Cselenyák Imre és Gáspár Ferenc írók tartanak rendhagyó irodalom- és történelemórát hetedik osztályosoknak, saját műveik felhasználásával. Szacsvay kivégzésének évfordulóján, október 24-én váradi köztéri szobrának felújítása után újra felavatják Margó Ede műemlék alkotását. Az ünnepségre Szacsvay László színművész, a nemzet színésze az 1848–49-e forradalom és szabadságharc vértanújának oldalági leszármazottja is hivatalos. Október 30-án, a mese világnapján a IV. C osztály idén első alkalommal szervez közös programot a diósdi testvériskola egyik osztályával. A diákok internetes videokapcsolat útján olvasnak fel egymásnak azokból a Diósddal és Váraddal kapcsolatos mesés történetekből, amelyeket ők írtak, illetve bemutatják az általuk készített rajzokat is. Ekkor kerül sor a Benedek Elek mesevetélkedő körzeti fordulójára is, amit a volt Juhász Gyula-iskola tanítónői szerveznek. November 20-án a nagyváradi magyar tagozatos általános iskolák ötödik éve sétálhatnak Adyval; két-három órán keresztül magyar szakos tanárokkal bejárják a belvárost, és az Ady nevét viselő, vagy Ady életéhez kötődő helyszíneket tekintik meg, szakemberektől tájékoztatást kapnak róluk, és az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseikre is választ kapnak.

Az új teniszasztal mindig foglalt a szünetekben

Az új teniszasztal mindig foglalt a szünetekben

 

Hosszú távú tervek

A polgármesteri hivatal nemrég kifesttette az iskola előcsarnokot, valamint elkezdték kicserélni az ajtókat. Számos hasonló jellegű kezdeményezésre lenne szükség – mondta Kecse Gabriella. Az iskolavezetők mindenekelőtt egy díszterem megépítését szeretnék megvalósítani, amely a különböző rangos rendezvényeknek adna méltó teret. Jelenleg a tanári szolgál multifunkcionális térként egy vetítővel, amelyből kifolyólag a tanárok helyszűkével küzdenek. Négy éve tart a gyűjtés, és az elsősorban szülői adományok jóvoltából első lépésként sikerült elkészíteni a terem tervrajzát. Kecse Gabriella elmondta továbbá, hogy nem félnek nagyot álmodni, és szeretnék megvalósítani az étkeztetést is, különösen a step by step osztályok számára, amelyek most három helyen étkezhetnek az iskola épületén kívül.

Szamos Mariann