Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem emelkedik a munkanélküli-segély

A megszokotthoz képest igencsak kevés szabad munkahelyre keresnek alkalmazottakat január elején Bihar megyében, tudtuk meg Békési Csabától, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (AJOFM) vezetőjétől. Január első napjaiban még kevés cég jelezte az ügynökségnek, hogy alkalmazottakat keresnek. A megyében csupán 340 üres munkahelyet jegyez az ügynökség, ebből 290 nagyváradi cégeknél van. Az igazgató úgy vélekedett, ez a szám január végére, február elejére jelentősen nőni fog, azaz több üres munkahelyről szereznek tudomást, az év eleji kezdés, az újévi munkaszünet miatt ugyanis sok cég nem kereste még meg az AJOFM-t azzal az igénnyel, hogy segítsenek alkalmazottakat toborozni.

nem emelkedik

A Reggeli Újság kérdésére Békési azt is elmondta, hogy a január elsejétől életbe lépett változás, mely a minimálbérek 1900 lejre történő emelkedését eredményezte, egyelőre biztosan nem fogja érinteni a munkanélküli-segélyek összegét, a segélyek nem fognak emelkedni, ugyanis ezt egy más rendszer alapján állapítja meg a Szociális Juttatások Bizottsága (Indicator Social de Referinţă). Békési azt is hozzáfűzte ehhez, hogy meglátása szerint igencsak elérkezett az ideje annak, hogy a kormány illetékesei újraszámolják a munkanélküli-segély összegét is, hiszen a jelenlegi árakat tekintve elég életszerűtlen, hogy egy munkanélkülivé vált személynek, aki folyamatos munkaviszonyban állt addig, havi 500 lej körüli munkanélküli-segélyt adjanak. Azonban, hogy a jelenlegi politikai konjunktúra mellett ez a felülvizsgálás mikor történhet meg, azt egyelőre nem lehet tudni.

Szőke Mária