Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem egymást kell legyőznünk

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra, illetve a hősökre emlékeztek tegnap Nagyvárad-Olasziban. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a történelmi magyar egyház képviselői az ünnepség napi programjának kora délutáni óráiban a református templomban, illetve a templom harangtornyánál a honvédtisztek számára kialakított emlékhelynél tisztelegtek.

nem egymast

Kerekes József várad-rogériuszi lelkész prédikációjában Józsué könyvéből idézett, aki Istentől kapta a bátorságot és az erőt, mellyel harcba indulhatott Jerikó elfoglalására, csakúgy, mint annak idején a honfoglalók és az 1848-as forradalmárok és szabadságharcosok. Összefüggést vont ugyanakkor a tízparancsolat és a 12 pont között is, mely törvények a maguk nemében, a hit és a polgári élet szemszögéből is csak együtt érvényesek.

nem egymast 2

A harangtorony lábánál Pásztor Sándor, az RMDSZ Bihar megyei tanácsosi listájának vezetője beszédében az erdélyi magyarság szabadságáról szólt, amely napjainkban egyre fenyegetettebb helyzetbe kerül. „A magyar identitás megvédésében ki kell állni magunk mellett, képviselni kell magunkat és harcolni. Nekünk, magyar vezetőknek nem egymást kell legyőznünk, hanem egy új összefogást kell kezdeményeznünk. Legyen békesség, szabadság és egyetértés” – mondta.

Az emlékhelynél az esemény végén koszorút helyezetek el a rogériuszi egyházközség képviselői, valamint Pásztor Sándor és Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere.

Szamos Mariann