Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem csak az idén végzettek érettségiznek

Tegnap kezdődtek és július 5-éig tartanak az érettségi vizsgák. Biharban 6200 diák iratkozott be erre, közülük többen az előző esztendőkben végzettekből. Egyelőre pontos statisztikát nem készített erről a Bihar Megyei Tanfelügyelőség.

Hétfőn 9 órától a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgán adhattak számot tudásukról a fiatalok. Legtöbben fekete-fehér kosztümben, öltönyben érkeztek a vizsgára, és kissé remegő gyomorral és kézzel húztak tételt a tantermekben felszerelt kamerák kereszttüzében. Ötösével bocsátják be a végzősöket, és mindenkinek 15 perce van a felkészülésre, a válaszokat leírhatják egy lapra, majd 10–15 perc alatt szóban is be kell mutatniuk azt, illetve a vizsgáztató pedagógusok kérdéseire kell még válaszolniuk. Egyébként a román szóbeli vizsgán elsősorban a diákok kommunikációs készségét mérik fel egy adott témáról tartott értekezés alapján. Az elért osztályzatot nem mondják el a helyszínen, ugyanis az adott tantárgyi bizottság mindegyik tagja külön-külön értékeli a vizsgázó teljesítményét, és ezek átlaga lesz a végső jegy.

nemcsak 1

Mivel még nem kezdődött el a nyári vakáció, és minden érettségiző a saját iskolájában teszi le a szóbeli vizsgát, ezért az érintett tanintézetekben egy-egy épületszárnyat vagy folyosót lezártak erre a célra. Ide csak az iskolaigazgató engedélyével lehet bejutni, és a helyi rendőrség, csendőrség is segít a fegyelem betartásában. A vizsgák 9–19 óra között zajlanak, a diákok pedig nevük ábécérendjében kerülnek sorra. Mindenki tudja a kitűzött időpontot, így nincs tolongás, sőt, a jó szervezésnek köszönhetően bárki fogyaszthat a folyosókon előkészített ásványvízből. Azt is megtudtuk, hogy az idén végzettek közül nem mindenki iratkozott be az érettségi vizsgákra – ők elsősorban vidékiek –, mert nem tartották fontosnak, nem ért meg egy próbát számukra ez, ellenben, mint említettük, vannak, akik évekkel ezelőtt végezték el az iskolát, és most döbbentek rá, hogy szükségük van az életben való boldoguláshoz erre a diplomára. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk, hogy az írásbeli vizsgák július 1–5. között, már a nyári vakációban zajlanak, és erre a célra Nagyváradon 18 vizsgaközpont lett kijelölve, amelyekben 52 tanintézet diákjai adhatnak számot tudásukról.

Az érettségi vizsgák a következők szerint zajlanak: román nyelv és irodalom (június 10–12.), anyanyelv – ebből 782 magyarul, 14 németül és 21 szlovákul – (június 12–14.), számítógép-kezelési felmérés (június 17–21.), idegennyelv-vizsga (június 25–28.). Az írásbeli próbák júliustól kezdődnek: július 1-jén román nyelv és irodalom, július 2-án anyanyelv, július 3-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, július 5-én a szakkal ellentétes, választható tantárgy. Az eredményeket július 8-án 12 óráig függesztik ki a vizsgaközpontokban, és aznap 12–16 óra között lehet benyújtani az óvásokat, amelyeket július 9–11. között elbírálnak. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki.

Sükösd T. Krisztina