Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem büntetni, segíteni kell a vállalkozókat

Székelyhídon járt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. A parlamenti képviselőjelölt étteremtulajdonosokkal találkozott, akik felhívták a politikus figyelmét az őket ért újabb nehézségekre, az éttermekre januártól kirovandó úgynevezett speciális adóra. Ennek bevezetését egyébként egyedül az RMDSZ nem támogatta.

rendezni kell

Székelyhídon amiatt keresték meg többen Szabó Ödönt, mert mint már köztudott: a januárban életbe lépő törvény szerint különadóval sújtják az éttermi, közétkeztetési vállalkozások tulajdonosait. Többen panaszkodtak, hogy ahol közélelmezés is zajlik, egy plusz átalányadót vezettek be, a fizetnivalót pedig a létesítmény – étterem, bár, szálloda – mérete és a település besorolása alapján fogják meghatározni. Éves illetékről van szó, amelyet két részletben kell majd törleszteni. Amint a székelyhídi vállalkozók elmondták: egy kisvárosi étterem esetében nemhogy a profitot viszi el az új adó, hanem ez a nyereségesség határa alá tolja a vállalkozást. Szabó Ödön elmondta: az úgynevezett specifikus adó bevezetését egyedül az RMDSZ nem támogatta. A képviselőjelölt aggodalmának adott hangot azért, mert a vállalkozókra rótt újabb terhek miatt sok helyen bezárhatnak az éttermek, egyszerűen azért, mert az állam még a padlást is lesöpri, és egyszerűen nem éri majd meg működtetni őket. Az RMDSZ-nek határozott álláspontja van a gazdaságélénkítésről, és nem ért egyet azzal, hogy újabb és újabb terheket rójanak a vállalkozásokra azért, mert a Bukarestben nem gazdálkodnak jól és a bevételi kieséseket máshonnan akarják pótolni.

Az RMDSZ választási programjában szerepel az, amit a Szövetség évek óta hangoztat: teret kell engedni a kis és közepes vállalkozásoknak, hagyni kell őket boldogulni, hiszen ez a szektor adja a működő vállalkozások 99,7 százalékát, munkahelyeket biztosít a versenyszférában a dolgozók 65–67 százalékának, és a bruttó hazai össztermék (GDP) 65 százalékát állítja elő.

Szabó Ödön ugyanakkor emlékeztetett: a vállalkozások adóztatásánál központosítás történt: régiósították az adóhatóságokat, a közepes és nagy cégek adózását elvették. A magyarlakta megyék ezáltal elveszítették adóbevételeiknek több mint felét, és követhetetlen lett az, hogy a helyi vállalkozások mennyi adót termelnek.

A kis- és középvállalkozások jelentik az erdélyi gazdaság gerincét. A következő években az újonnan létrejövő munkahelyek döntő többsége nem a multinacionális cégeknek, hanem a kis- és középvállalkozások tevékenységének lesznek köszönhetőek, mondta Szabó Ödön. Kiemelte: az RMDSZ stratégiájában a támogató szabályozási környezet kialakítását, az intézményrendszer egyszerűsítését, a támogatások kihelyezésének gyorsítását, a kis- és középvállalkozások rendelkezésére álló források bővítését és a pótlólagos forráshoz jutást biztosító pénzügyi rendszer kialakítását tűzte ki célul. A Szövetség szorgalmazza az állami költségvetésből a kis- és középvállalkozások támogatására elkülönített összegek lényeges emelését. Szükséges a támogatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése és a rendszer átláthatóságának növelése, ugyanakkor az állami támogatásoknak az ipari termelékenység és a gazdasági versenyképesség növelését kell célozniuk.

Megjegyzésként  a képviselőjelölt hozzátette: a személyi jövedelemadó esetében, amely az egyik legnagyobb önkormányzati bevételi forrás, a rendszer szintén központosított: a megtermelt összegek kevesebb mint fele az önkormányzatok

költségvetésébe bukaresti visszaosztással kerül be. Jelenleg Bukarest és a 7 nagyvárosi régióközpont rendelkezik az összadó-bevételek több mint 80%-ával. A helyzet rendezése érdekében az RMDSZ javasolja a helyi közpénzügyek törvényének a megváltoztatását azért, hogy a helyben megtermelt összegekről minél nagyobb mértékben helyben rendelkezzenek, hogy magasabb fokú pénzügyi autonómiát biztosíthassunk önkormányzataink számára.

A székelyhídi beszélgetésen az emberek megértették, hogy csak erős képviselettel és kormányzati szerepvállalással lehet változtatni a helyzeten. A bukaresti politikának lett volna ideje bizonyítani, hogy Erdéllyel és a többi magyarlakta vidékkel is törődik, de kiderült, Erdély és Partium jövője csak nekünk, magyaroknak és a minket képviselő RMDSZ-nek fontos. Csak az RMDSZ-nek fontos, hogy a helyben keletkező jövedelem a helyi közösségeket és ne Bukarestet gyarapítsa, hogy legyen autópálya Erdélyben is, hogy jobb életet biztosítson az állam a vidéken élő embereknek.

Akinek számít Erdély jövője, akinek fontos, hogy a helyi közösségekre vonatkozó döntéseket maguk a közösségek és ne egy bukaresti irodában hozzák meg, az RMDSZ-re szavaz december 11-én, írta beszámolójában a Bihar megyei RMDSZ sajtószolgálata.