Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem bukik meg a kormány

Ma dönt az RMDSZ a Ponta-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány támogatásáról. Mint arról már pénteken beszámoltunk, Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint megszavazzák azt, bár a kormányoldal támogatottsága stabil, nem bukik meg a kormány az indítvány nyomán. Több jel is ara mutat ugyanakkor, hogy előrehozott parlamenti választások lehetnek jövőre, ugyanis mintha minden pártnak ez lenne az érdeke, ez ellen pedig az RDMSZ-nek sincs kifogása, hangzott el.

Kelemen Hunor és Szabó Ödön a Nagyváradon csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón     Fotó: Csikos Rolland

Kelemen Hunor és Szabó Ödön a Nagyváradon csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón
Fotó: Csikos Rolland

Kelemen Hunor Szabó Ödönnel, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnökével közösen megtartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Nagyváradon azt is elmondta, Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel az erdélyi magyarságot érintő kérdésekről egyeztetett, és nem kérték közvetítői szerepre a külügyminiszterek közötti szópárbajban. Többször is elmondta, hogy több higgadtságra lenne szükség Romániában a kérdés kapcsán, hiszen az ország még nem szembesült a menekülthullámmal, tette hozzá Kelemen Hunor.

Hosszabban beszélt Kelemen Hunor a menekültkérdésről az Európa Tanács aznap hajnali döntése nyomán. Üdvözlendő, hogy előremutató döntést sikerült hozni, például azzal, hogy Törökországban, Jordániában és Libanonban hozzanak létre a menekülteknek megfelelő körülményeket, illetve hogy Görögországban és Olaszországban kialakítják a hot-spotokat, ahol a menekültek regisztrációja megtörténik. Az Európai Uniónak meg kell tudnia védeni a külső határait, az államisághoz is hozzátartozik a határok védelme, mondta a szövetségi elnök, aki hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a menekültekkel nem kell emberségesen bánni,

A felsorolt országokban lévő menekülttáborok telítettsége miatt indult meg a menekülthullám Európa felé, és úgy tűnik, vagy egyszerre mondott csődöt a 28 tagállam hírszerzése, vagy a kormányok nem vették komolyan a jelentéseket, mással nem magyarázható, hogy Európát váratlanul érte júniusban-júliusban a menekülthullám.

Az EU-nak közös biztonságpolitikára lenne szüksége. Ha nem képes egyfajta konföderációt létrehozni, akkor elveszítheti a versenyt Amerikával, Oroszországgal, Kínával és a feltörekvő dél-amerikai államokkal szemben, tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A kvótarendszer is rengeteg kérdést vet fel, mondta a szövetségi elnök. Mi szerint választják ki például azokat, akik Közép-Európába kerüljenek, vagy hogyan akarják meggátolni, hogy az, aki a hat hónapos és még hat hónappal meghosszabbítható határidő után átesett a regisztráción, elvégezte a nyelvtanfolyamot és megkapta a munkavállalási engedélyt, nem indul el Nyugat-Európa felé? Számokról beszélnek, holott a menekültek folyamatosan érkeznek még, tette hozzá Kelemen Hunor, aki azt is elmondta: az uniós tagállamoknak bátorságot kell venniük és az Amerikai Egyesült Államokkal és Oroszországgal közösen, a diplomáciai eszközök használata mellett a katonai eszközök használatát kell kezdeményezniük. „Nem illik erről beszélni, de addig, ameddig polgárháború van, és ameddig nem szüntetik meg az Iszlám Állam és más radikális iszlám szervezetek által gyakorolt terrorizmust, addig nem lesz a térségben béke, és ha nincsen béke, akkor folyamatosan emberek menekülnek a konfliktusos zónákból, és megérkeznek előbb-utóbb Európába” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Fried Noémi Lujza