Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem a turisták tartják el Nagyváradot

Sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt Kirei Melinda és Kis Gábor, a nagyváradi önkormányzat RMDSZ-es képviselői, akik a jövő év adózással és illetékbefizetéssel kapcsolatos változásairól beszéltek.

Kis Gábor és Kirei Melinda

Kis Gábor és Kirei Melinda

 

A Nagyváradon közvitára bocsátott határozatokkal, a jövő évre vonatkozó adó- és illetékemelésekkel kapcsolatban nyilatkozott Kirei Melinda és Kis Gábor tegnap délelőtt, néhány órával a városi tanácsülés napirendi pontjainak megvitatása előtt.

Kirei Melinda az emelésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy Kolozsvár esetében például a nem lakás rendeltetésű ingatlanok adókulcsa 0,2%, míg Nagyváradon 0,7% körül várható, azonban, véleménye szerint, Nagyváradot sem gazdaságilag, sem iparilag nem lehet összehasonlításokkal a kincses városhoz mérni, tehát óriási terhet rónának ki a lakosságra egy ilyen emeléssel, ami elfogadhatatlan. A tanácsos elmondta azt is, hogy a tegnap délután sorra került tanácsülés napirendi pontjait – köztük az adókkal kapcsolatos bekezdésekkel -, ismét kevéssel az ülés előtt kapták kézbe a helyi önkormányzati képviselők, és hogy frakciójuk javasolta ezeknek a pontoknak a törlését a listáról, legalább arra az időre, amíg magát a törvényjavaslatot jogerőre emelik.

Kirei Melinda és Kis Gábor kifejezték azon álláspontjukat, amely a városfejlesztés számos projektjének finanszírozását nem a lakosság anyagi megszorításában látja, hanem éppen ellenkezőleg, a befektetések ritmusának csökkentésében, illetve a helyi költségvetés újraosztásában. „Nem kell az ország első számú városává válnunk, hanem a saját ritmusunkban kell fejlődnünk. Váradot nem a turisták, hanem a lakosok tartják el, tehát nem a turistáknak kell építkezni, hanem a lakosságot kell megtartani és elégedetté tenni, amit nem az adók ekkora mértékű emelésével fog elérni a vezetőség.” – mondta Kirei.

Szamos Mariann