Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem a szemétbe valók a gyógyszerek

Az Egészségügyi Minisztérium által 2014 februárjában kibocsátott 119-es számú kormányrendelet értelmében a használaton kívüli, illetve lejárt szavatosságú orvosságokat a gyógyszertárakban kell leadni. Az ilyen gyógyszerek ugyanis veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, amelyek hagyományos hulladéktárolókba dobva kioldódhatnak, egymással reakcióba léphetnek, és a talajba jutva súlyosan szennyezhetik az élővilágot. A gond csak az, hogy a törvény mellől – mint sok más esetben –, ezúttal is hiányzik a metodológia. Vagyis a gyógyszertárakban történő begyűjtést semmi nem szabályozza. A patikák – beleértve a váradiakat is – így jobbára önszántukból végzik.

nem szemetbe valok

A megyeszékhely lakossága nem panaszkodhat a helyi gyógyszertárak kezdeményező készségére, hiszen egy jegyzőkönyv alapján szinte mindenhol átveszik a lejárt szavatosságú gyógyszereket – holott erre semmi nem kötelezi őket. S bár jelenleg nem létezik konkrét szabályzat a lakosság részéről leadott gyógyszerek begyűjtésére és ártalmatlanítására, országos szinten lépések történnek ennek kidolgozására – nyilatkozta nemrég a román sajtónak Sebastian Nemeth, a Bihar Megyei Gyógyszerész-kollégium igazgatója. A folyamathoz azonban elengedhetetlen a lakosság közreműködése.

Nem hivatalos statisztikák szerint Romániában évente 1500 tonnányi gyógyszerkészítményt dobnak ki a szemétbe, vagy húznak le a WC-n. Az így kezelt orvosságok könnyen a folyóvizekbe kerülhetnek, hiszen a közművek nem rendelkeznek a hatóanyagok kivonásához szükséges víztisztító technológiával. A folyóvizekbe került gyógyszerek hormonális változást okozhatnak a halak és más élőlények szervezetében. A koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek például lelassítják a vízi élőlények anyagcseréjét, az antipszichotikumok pedig befolyásolhatják a reprodukciós képességüket és fejlődésüket.

Sz. G. T.