Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem a néppárt a hibás…!

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke és Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partiumi elnöke Szabó Ödönnek, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnökének az RMDSZ pénteki rendkívüli küldöttgyűlésén elhangzott és a hétfői sajtóban napvilágot látott, az EMNP-t érintő kijelentéseire reagált.

Csomortanyi - Nagy

Csomortányi István és Nagy József Barna
Fotó: Erdély.ma

„Úgy gondoljuk, a minket ért rágalmak mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ahogy a hírekből megtudtuk, egy 325 küldöttből alig 165 főt éppen hogy összegyűjteni tudó gyűlésről van szó, ahol az RMDSZ komolyabb vezetői jelen sem voltak. Először is azzal vádolt bennünket Szabó Ödön, hogy tavaly kétszer is hazudott a néppárt. Először, amikor azt állította, hogy megígértük, hogy nem fogjuk megosztani a szórványt, és mégis ezt tettük” – fogalmazott Csomortányi, hozzátéve, hogy nem szeretné feszegetni, ki hogyan áll a szórványban, ki hogyan tett eleget az ígéreteinek, mi is történt a tavaly. Akkor, állítása szerint azt mondták, hogy mérlegelni fogják az önkormányzati választásokon azt, hogy a szórványban a választásokon való indulásokon a néppárt mennyire veszélyezteti a magyar képviseletet, indítsanak-e ott saját jelölteket vagy sem. Néhány példát is felhozott. Mint mondta, az egyik legfájóbb példa erre Belényes, ahol a 2011-es népszámlálás szerint 7 százalékban élnek magyarok, ennek ellenére úgy, hogy a néppárt nem indított a városban tanácsosjelölteket, az RMDSZ viszont egymaga nem volt képes az 5 százalékos küszöböt átlépni. Ez Csomortányi szerint nem a néppárt hibája. Köröstárkány esete is fájó pont számukra, ahol a néppárt sem tanácsos-, sem polgármesterjelöltet nem indított, épp azért, mert a Belényesi-medencének az egyetlen magyar többségű községéről volt szó, és az indulásukkal veszélyeztették volna, hogy magyar polgármester legyen, ennek ellenére az RMDSZ csúfosan megbukott, több, mint 300 magyar ember szavazott a román jelöltekre. „Ez sem a néppárt hibája, hiszen nem mi állítottunk olyan jelöltet, akiben nem bíztak a magyarok. Továbbá az sem a néppárt hibája, hogy a helyi tanácsban nincs magyar többség. Nagy József Barna megjegyezte, hogy Szabó Ödönnek bizonyára „Tőkés fóbiája van”, és amennyiben az RMDSZ-t képviseli, akkor az RMDSZ általa folyamatosan hazudik. „Az RMDSZ Tőkés László nélkül sehol sem lenne” – fogalmazott.

S. T. K.