Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nehézkesen haladnak

Úgy tűnik, a nagyváradi ingatlanok tulajdonosai nem kaptak az alkalmon, amikor három évvel ezelőtt az önkormányzat több kedvezményt kínált azoknak, akik nekifognak rossz állapotban lévő ingatlanaik tatarozásához – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet tegnap tartott Adriana Lipoveanu városi főépítész és Eduard Florea, a városi ingatlankezelőség munkatársa.

nehezkesen

„Sajnálatos módon a lakástulajdonosok nem veszik komolyan, hogy partnerként kellene viszonyuljanak az önkormányzathoz az épületek rendbetételénél, ugyanis nekik inkább érdekük a házuk felújítása, mint a városnak” – indította beszámolóját a főépítész. Mint kiderült, hiába ígért kamatmentes kölcsönt a város azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akiknek nem volt elég pénzük a felújítási munkálatokhoz, sőt hiába hoztak olyan rendeletet, hogy azok, akik tatarozzák ingatlanjaikat. adókedvezményben részesülnek, a váradi háztulajdonosok zöme nem veszi komolyan, odázza ezt.

Jelenleg 236 olyan épület van Nagyvárad belvárosában, ahol szükséges a felújítás. Ezek az épületek 1020 magánszemély, illetve 271 cég tulajdonában vannak. Annak ellenére nem fognak neki a felújításoknak, nem jelezték ebbéli szándékukat az önkormányzat felé, hogy tavaly óta már nemcsak kedvezményeket ad a felújításokért, de szankciókat is kioszt a város az elhanyagolt épületek tulajdonosainak, így akik nem kezdik el a felújításokat, adótöbbletet és bírságot fognak fizetni.

Az önkormányzat által működtetett helyi rendőrség hetek óta terepezik és vizsgálja a felújításra váró házak állapotát, s ennek megfelelően készítenek jelentéseket az önkormányzatnak. Ugyanekkor a háztulajdonosok írásos figyelmeztetést kapnak, melyben felszólítják őket az ingatlanok rendbetételére, illetve ismertetik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a polgármesteri hivatal segít ebben.

Június 8-én közvitát tartanak a városházán, melyre elvárják az érintetteket, ugyanis az önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy jövő januártól valamennyi, rossz állapotban levő belvárosi épület tatarozását elkezdjék.

(szőke)