Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nehézkes marad a határátkelés

A következő periódusban sem lesz zökkenőmentes az átkelés a román–magyar határon a Bihar megye területén levő határátlépőknél, tudtuk meg tegnap Marin Bondartól, a nagyváradi határrendészet parancsnokától. A nemrég megszigorított határellenőrzések folytatódnak az Európai Unió területén, melynek következtében hosszabbodik az átkelések időtartama.

nehezkes marad 2

A parancsnok elmondta, meglátása szerint nem a román határrendészeti szolgálat a lassúbb, hanem magyarországi kollégáik, ugyanis szerinte míg az átkelés Romániából Magyarországra maximum 30 percbe telik, ez a várakozási idő Magyarországról Románia irányába átlagosan 180 perc volt eddig, és akkor is ennyire kell számítani, amikor a nyári szezonban fellendül a forgalom, a turisták, a hazalátogató vendégmunkások „megostromolják” a határátkelőket. A határszigorítás marad, a fokozott ellenőrzéseket nem lehet és nem is szabad kikerülni, így egyetlen megoldás lenne a zökkenőmentesebb határátkelésre: ha a nagy határátkelőket, így elsősorban a Bors–Ártánd közti átkelőt kibővítenék. Az elmúlt hónap alatt ugyanis bebizonyosodott, hiába nyitottak a megye határszakaszán több kis határátkelőt, az utazók egyszerűen nem használják azokat, mert megszokták a már bevált, ismert átlépőket, és nem hajlandók kerülni még akkor sem, ha így sokáig tart a sorban állás.

nehezkes marad 1-es oldalra

Marin Bondar a Bihar megyei kormánybiztosi hivatal prefektúrájának tanácskozásán ismertette a fentieket, arra kérve Claudiu Pop kormánybiztost, tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a közeledő nyári szezonban ne kellejen órákat várakozniuk az embereknek a román–magyar határon.

Szőke Mária