Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Negyven kiló aprópénz gyűlt az EMI-seknek

Negyven kilogramm aprópénz (1, 5 és 10 banisok) gyűlt össze az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nagyváradi irodájában a szimpatizánsok jóvoltából, akik ahhoz az akcióhoz járultak így hozzá, amelynek célja, hogy ebből fizessék ki az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) két tagjának azt a 600 lejes büntetését, amit a hatóság rótt ki rájuk a tavaly februárban általuk szervezett Was Albert-megemlékezés miatt. A részletekről csütörtökön Molnár Csongor, az EMI nagyváradi elnöke és Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke tájékoztatták a sajtót.

negyven 2a

Mérlegre került a sok apró

Mint elhangzott, Molnár Csongort 400 lejre, Barta Béla EMI-tagot pedig 200 lejre büntette a hatóság. „Tavaly decemberben, még karácsony előtt, tehát 9 hónappal a Was Albert felolvasómaraton után kaptam egy értesítést, amelyben behívattak az ügyészségre. Rákérdeztem, hogy vádolnak-e valamivel, az ügyész pedig erre azt felelte, hogy nem, ő a dolgát végezte, és neki megakadt a szeme az eseményt hirdető újságcikken” – fogalmazott Molnár, hozzátéve: az volt a fő probléma, hogy ebben a cikkben kiálltak a még tavalyelőtt Gyergyószentmiklóson megszervezett felolvasóest szervezői mellett, ugyanis ott is volt egy hasonló, pénzbírsággal járó incidens. „Egy nyilatkozatot kellett tennem a részvevőkről, arról, kik olvastak fel és milyen műveket” – részletezte Molnár, akinek e nyilatkozatát az ügyész felterjesztette a főügyészségre, és január 31-én kézbesítették számára a pénzbüntetésről szóló értesítést. Ebben három oldalon át sorolják a büntetés okát, a Reggeli Újságban megjelent tudósítás tökéletes román fordítását is bizonyítékként mellékelve hozzá. A büntetésben arra hivatkoznak, hogy Wass Albert a román állam szerint háborús bűnös, és nem rehabilitálták, az EMI-sek pedig az ő kultuszát éltették, megsértve ezzel a román törvényt. Az is kiderül belőle, hogy őket azon a napon lehallgatták. „Az értesítő végére odaírták, hogy mivel nem vagyunk veszélyesek a román államra nézve, ezért csak pénzbüntetést kapunk”– mondta Molnár Csongor. Azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem a büntetés kifizetése, hanem az igazuk kiharcolása a céljuk, ezért ma fellebbeznek a büntetés miatt. Ha pedig nyernének, ezt a pénzt, ami eddig aprókból összegyűlt, félreteszik hasonló ügyekre, hiszen fontos az összefogás.

negyven 1a

Nagy József Barna és Molnár Csongor

Nagy József Barna hangsúlyozta, hogy az EMNT-nek szívügye ez az eset, és nemcsak azért, mert felháborítónak tartja a történteket, hanem mert jómaga is aktív szervezője volt az EMI-nek. Ez indította arra, hogy felajánlják a segítségüket. Egyébként folytatják az aprópénz gyűjtését az EMNT nagyváradi, Széles (ma Menumorut) utca 23. szám alatti irodájában hétköznap 9–17 óra között.

negyven 3

Idősek és fiatalok egyaránt hozták az aprópénzt

A sajtótájékoztató ideje alatt egymásnak adták a kilincset idősek, fiatalok, kisgyerekes családok, és hozták az aprót. Ki csak pár darabkát, ki zacskószámra, szomszédoktól, barátoktól összegyűjtve azokat.

Sükösd T. Krisztina