Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Négynapos gyermekfesztivál a várban

Június elseje, azaz a nemzetközi gyereknap hivatalos munkaszüneti nap lett Romániában, így idén hosszú hétvégén pihenhetnek, szórakozhatnak a szülők is gyerekeikkel.

A nagyváradi önkormányzat és a váradi vár közösen szervezett meg egy négynapos Kids Fest elnevezésű gyermekfesztivál, június 1. és 4. között. Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót Mihai Jurca, az önkormányzat turisztikai fejlesztésekért és rendezvényszervezésekért felelős osztályának igazgatója és Angela Lupşea, a váradi vármúzeum programszervezője. Jurca elmondta, a négy napig tartó rendezvénysorozat a családokat akarja megszólítani, elcsábítani a várban tartandó programokra, s ugyanakkor remélik, nem csak váradi szülők hozzák el gyerekeiket, hanem más településekről is érkezik közönség. A váradi polgármesteri hivatal, tárgyalásokat folytatott a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, így közösen biztosítanak vidéki iskolásoknak és szüleiknek iskolabuszokat, ha el akarnak látogatni a gyereknapi programokra.

Angela Lupşea és Mihai Jurca

Angela Lupşea és Mihai Jurca

A vár belső udvarán faházikók és színpad lesz felállítva, előbbiekben ételeket, édességeket, fagylaltot, üdítőt lehet vásárolni, a színpadon pedig folyamatosan lépnek majd fel táncegyüttesek, zenekarok. A gyermeknap egyik különlegessége a Beszélő fa, ez a mesebeli faóriás lesz, mely meséket mond a várba látogató gyerekeknek, de kézműves-foglalkozások, bűvészek, óriásbábok, pónilovaglás is lesz.

Átnézve a négynapos programot feltűnt, hogy a magyar nyelvű bábjáték, vagy meseolvasás kimaradt, erre Jurca azt felelte, hogy idén csak a kézműves-foglalkozásokat szervezték úgy, hogy ott magyarul is beszéljenek az oktatók. A négynapos rendezvénysorozat kivitelezése 120 000 lejbe kerül, de több nagyáruház és cég is támogatja ezen felül.

Szőke Mária