Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Negyedszázados a Festum Varadinum

Április 17–23. között tartják az idei Festum Varadinum-hetet, de elő- és utórendezvényekkel is várják majd a közönséget. Összesen több mint hetven rendezvényt tartanak Nagyváradon a következő napokban, mondta Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke Huszár István alpolgármesterrel megtartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A civil szervezetekkel, egyházakkal, iskolákkal közös rendezvénysorozat minden eddiginél gazdagabb kínálattal várja majd az érdeklődőket, mondta Koncsek Vadnai Zita, Huszár István pedig kiemelt néhány rendezvényt a kínálatból. Többek között az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházának átadását (április 17., vasárnap), a Báró Bornemisssza Elemérné Szilvássy Carola pályaképe című, gróf Bánffy Miklós múzsáját bemutató kiállítást (április 22.), a Székesfehérvárral közösen szervezett programokat (április.21.), melyeket Cser-Palkovics András, a város polgármestere nyit meg a váradi városházán.

Szó esett a Magyar Filmnapokról (április 14–26.), melynek keretében olyan magyar filmeket vetítenek, mint például a Tüskevár vagy a Swing. Albert Dürernek a Körösvidéki Múzeum tulajdonában lévő munkáit is kiállítják (április 22.), a Bémer (ma Ferdinand) térre pedig Rúzsa Magdi koncertjére várják majd a közönséget (április 23.): Berettyóújfaluból érkezik majd Nagyváradra az Ybl Miklós-kiállítás (április 18.), szecsuáni vígoperával is várják a közönséget a Szigligeti Színházban (április 20.), és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is vendégszerepel Nagyváradon (április 19.).

A 25. Festum Varadium április 17-én, vasárnap 10 órától a nagyvárad-újvárosi templomban kezdődik, majd ünnepi istentisztelettelfolyttaódik, melyen Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök hirdet igét, és április 24-én a Böcskei László nagyváradi megyéspüspök által celebrált hagyományos szentmisével és Szent László körmenettel, valamint a 19 órától megtartandó díjkiosztóval és díszelőadással (Nagyvárad Táncegyüttes Stabat mater) zárul.

F. N. L.