Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Negyedik lett Cornelia Deiac

Közel állt az éremszerzéshez a váradi távolugró Cornelia Deiac a Kazanyban zajló Universiádén. A VSK-ESK sportolója (edzői Virgil és Mariana Preda) a harmadik legjobb eredménnyel került be a döntőbe, ám a viharos időjárás miatt csak a negyedik helyen zárta a versengést.

 

Fortuna istennő nem kedveli Deiacot, aki egy hete szintén a heves esőzés és a viharos szél miatt volt kénytelen feladni a Bukarestben megrendezett országos verseny döntőjét (az atléta a sérülésveszély miatt döntött úgy, hogy nem vesz részt a fináléban, pedig a legjobb eredménnyel került oda), majd a kazanyi versenyen is hasonló zord körülmények között kellett rajthoz állnia. A selejtezőben 642 cm-et teljesítő váradi ugrónak a döntőben hat érvényes kísérlete volt, ám közülük a legnagyobb is hat centivel elmaradt (636 cm) az előző napi legjobb eredményétől, így végül negyedik helyen zárt. A győzelmet az orosz Klisina szerezte meg (690 cm) megelőzve honfitársát, Szokolovát (673 cm), valamint a német Weitzelt (656 cm). Érdekesség, hogy a Deiac a harmadik sorozat után (amelyben 629 cm-et teljesített) rövid ideig éremszerzőnek érezhette magát, ám német vetélytársa végül letaszította őt a dobogó legalsó fikáról. A másik román induló, Cristina Sandu tizedikként zárta a döntőt, legjobb ugrása 620 cm volt.

Cornelia Deiac volt a bihari atlétika első világbajnoki éremszerzője (2005-ben bronzérmet szerzett a junior III korosztályú vb-n), azóta rendszeres résztvevőjévé vált az ifjúsági majd pedig a felnőtt Európa-bajnokságoknak és világbajnokságoknak. Idén a moszkvai vb a fő célja a sportolónak, ehhez azonban még teljesítenie kell a 650 cm-es részvételi szintet. Tavaly mindössze öt centiméter választotta el a váradi távolugrót, hogy résztvevője legyen a londoni olimpiának. Bár 6,70 méteres legjobbjával elérte a részvételhez szükséges B szintet (az A szint 675 cm volt), a Román Olimpia Bizottság vezetői nem jelölték őt az olimpiára utazó csapatba.

Boros Péter

negyedik lett 2

A váradi atléta edzőjével, Virgil Predával