Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Négy város ünnepel közösen

Bihar megyéből Nagyvárad és Margitta, a magyarországi Hajdú-Bihar megyéből Berettyóújfalu és Debrecen ünnepli közösen, több napon át a magyar kultúra napját.

Kolozsvári István, dr. Papp Csaba, Szabó Ödön és dr. Kahler Ilona

Kolozsvári István, dr. Papp Csaba, Szabó Ödön és dr. Kahler Ilona

A programokról Kolozsvári István, Berettyóújfalu kulturális menedzsere, dr. Papp Csaba, a polgármester tanácsnoka, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke tájékoztatott.

„Összbiharországivá” vált az együttműködés, mondta Kolozsvári István, aki Berettyóújfalu polgármesterének, Muraközi Istvánnak az üdvözletét is tolmácsolta. A városban január 17-én kezdődik a rendezvénysorozat, a civil szféra képviselői a reformáció 50. évfordulójának szentelik a napot, a váradi vendég dr. Fleisz János lesz. Pénteken, 20-án fellép a Bihar Néptáncegyüttes, a legtöbb program január 21-én, szombaton lesz Berettyóújfaluban. Többek között a Tibor Ernő Galéria alkotóközössége állít ki. Ugyanaznap Petrás Mária mint képzőművész, iparművész mutatkozik be, ő fellép az esti gálán is a Muzsikás Együttessel. Háromévente adják át az Erdélyi Gábor-díjat, a város közművelődési és kulturális díját, ez szintén aznap lesz majd, az eseményen Biró Rozália képviselő lesz jelen. A programsorozat január 24-én az Arany-emlékév jegyében zárul a városban. Január 23-án rendhagyó konferenciát is tartanak a városban A jogszolgáltatás története Berettyújfaluban címmel, erről dr. Kahler Ilona beszélt részletesebben.

A debreceni programokat dr. Papp Csaba ismertette, ő beszélt a debreceni Latinovits Színházhoz kötődő projektekről: egy 12,5 millió eurós projekttel kulturális inkubátort alakítanának ki, a projekt folyományaként pedig a nagyváradi Szigligeti Színházban forgószínpadot építenének és felújítanák a zsinórpadlást.

A nagyváradi és margittai programokat Szabó Ödön ismertette, ő többek között a január 22-én megtartandó gálaestre hívta fel a figyelmet, amikor átadják A magyar kultrúráért-díjakat és plaketteket. Az ünnepségsorozat – melynek fővédnökei Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Halász János államtitkár – nagyváradi programjainak részletes leírását alább olvashatják. A programok ismertetésére visszatérünk.

Fried Noémi Lujza