Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Négy év börtönre ítéltek egy volt minisztert

Négy év letöltendõ börtönbüntetésre ítélték elsõ fokon Codruþ ªereº volt román gazdasági minisztert, akit hivatali hatalommal való visszaélésben való bûnrészesség miatt talált vétkesnek a román legfelsõ bíróság. Az ítélet nem jogerõs. A legfelsõ bíróság ugyanakkor felmentette a volt tárcavezetõt bûnszövetkezet létrehozásának vádja alól. Seres 2004 és 2006 között volt gazdasági miniszter a Cãlin Popescu Tãriceanu vezette kormányban a Konzervatív Párt (PC) képviseletében.
A volt miniszter ellen 2011-ben emeltek vádat. Azzal vádolták, hogy a Hidroelectrica román áramtermelõ vállalatnak a vezetõi által 2002 és 2004 között elkövetett törvénytelenségei fölött szemet hunyt, és a minisztérium ellenõrzési testülete által megállapított rendellenességeket megpróbálta módosítani, eltussolni.
Az ügyészek szerint a román állami tulajdonban lévõ Hidroelectrica volt vezetõi elõnytelen árameladási szerzõdéseket kötöttek a vállalat számára, de a más termelõktõl vásárolt energia is olyan feltételek mellett történt, hogy jelentõs kárt okoztak a vállalatnak és a román államnak. Emiatt egy ideig a Hidroelectrica képtelen volt elegendõ tartalék energiát biztosítani, ami Románia energiaellátási rendszerének biztonságos mûködtetéséhez lett volna szükséges.
A hétfõi ítélet szerint a Hidroelectrica három volt vezetõje öt év letöltendõ börtönbüntetést kapott, egy negyediket négy év szabadságvesztésre ítéltek, míg másik kettõt négy év felfüggesztett börtönbüntetésre.
Serest elítélték elsõ fokon az úgynevezett stratégiai privatizációk perében is, amelyben hat év letöltendõ börtönbüntetést kapott bizalmas információk kiszivárogtatása miatt. Ez utóbbi perben Nagy Zsolt volt romániai távközlési miniszter is öt év letöltendõ börtönbüntetést kapott bûnszövetkezetben való részvétel miatt.
MTI

Negy ev bortonre