Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ne játszunk a tűzzel!

Az évente jegyzett tűzesetek nagy része a téli hónapokban, a fűtési szezon alatt következik be Bihar megyében, derül ki a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleményéből. Ezen a télen, noha a fűtési szezonnak még csak a közepén járunk, az eddigieknél több bajt okoztak a rosszul vagy éppen sehogy nem tisztított kémények, a nem megfelelően üzemeltetett kályhák, kazánok, de több esetben keletkezett tűz meghibásodott villanymelegítőktől is. Sajnálatos módon eddig ebben a fűtésszezonban két lakástűz emberáldozatot is követelt, mindkét esetben idős emberek égtek benn kigyulladt házukban.

Egy eldugult kéménytől egy-kettőre lángra kaphat a háztető

Egy eldugult kéménytől egy-kettőre lángra kaphat a háztető

A katasztrófavédelmi felügyelőség ismételten felszólítja a lakosságot, fokozottan figyeljenek a tűzbiztonsági előírásokra. Ne rakjanak tüzet olyan kályhákba, melyek rosszul szelelnek, nincs rendesen csukódó ajtajuk, vagy rossz a tapasztásuk és szivárog belőlük a füst. A fa és a szénfűtéses házakban ne tartsák a tüzelőanyagot közvetlenül a kályhák mellett, s arra is figyeljenek, hogy a kályha szájához közel ne legyen gyúlékony tárgy, szőnyeg, bútordarab, ami egy kipattanó szikrától lángra kaphat. Ne hagyjanak kisgyerekeket felügyelet nélkül otthon, megrakott kályhával vagy bekapcsolt villanymelegítővel. Oda kell figyelni arra is, hogy ha villanymelegítővel fűtenek, a lakás elektromos hálózata ne legyen túlterhelve, mert ez is könnyen okozhat rövidzárlatot, s ebből könnyen tűz keletkezik. Nagyon fontos, hogy mind a kályhák, kémények, mind a villanymelegítők, kazánok, elektromos bojlerek karbantartását szakemberek végezzék.

Januárban folyamatosan ellenőrizték a tűzbiztonsági előírások betartását a megye területén, nemcsak a lakóépületeket, hanem a cégek székházait, iskolákat, egészségügyi intézményeket is. Összesen 1206 olyan veszélyes esetet találtak, ahol tetten érhető volt a mulasztás, mely tűzveszélyt jelentett. A kataszrófavédelmi felügyelők 641 esetben írásbeli figyelmeztetésben, 87 esetben pedig pénzbírságban részesítették azokat, akik nem tartották be a tűzbiztonsági előírásokat. A kirótt pénzbírság összesen 97 500 lejre rúgott. A megbüntetettek zömmel a rosszul szelelő, eldugult kémények, a padlásokon tárolt gyúlékony anyagok, cégek esetében pedig a tűzvédelmi előírások (sok helyen nem volt például tűzoltókészülék) semmibevétele miatt fizettek. Az ellenőrzéseken és szankcionálásokon túl, az ISU januárban folyamatosan tartott tűzvédelmi felvilágosítási megelőző akciókat, önkormányzatok bevonásával iskolákban, mind a felnőtteknek, mind a diákoknak.

Sz. M.