Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ne egy emberben gondolkodjunk!”

Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke tegnap mutatta be Szíjjártó Zoltánt, a képviselői lista ötödik helyén lévő jelöltet, aki nagyszalontai születésű, és ugyan hat éve Nagyváradon dolgozik, egész életpályája szülővárosához kötődik.

Szíjjártó a Bihar Megyei Erdészeti Hivatal gazdasági igazgatója, de szociális problémákkal is foglalkozik. Állandó lázadó, tenni akaró embernek tartja magát, ezt 1956-os születési évével hozza kapcsolatba: mindig is szívügye volt a közösségért, a vidékért való munkálkodás. Korábban is indult már szenátorjelöltként és képviselőjelöltként az RMDSZ színeiben, sőt a nagyszalontai RMDSZ megalapításában is részt vett 1989-ben. Bár hét évig városi tanácsos volt Nagyszalontán, tisztségéről 2003-ban lemondott, mert a helyi Szociális Egészségügyi Központ megalapítása után annak igazgatását senki nem akarta elvállalni. Ezt az intézményt 2010-ig vezette, elmondása szerint ez Bihar megye „elit” szociális központja, mely kilencezer négyzetméteren 44 férőhellyel rendelkezik, de otthoni gondozást is vállalnak. 2006-ban megalapította a szociális konyhát is, ahonnan napi 77 meleg ebédet szállítanak ki rászorulóknak.

Cseke Attila és Szíjjártó Zoltán

Cseke Attila és Szíjjártó Zoltán

„Erdő nélkül nincs élet” – fogalmazott Szíjjártó, aki szerint nagy felelősség és kihívás magyarként bekerülni az erdészeti hivatalba. Szerinte az egyik legnagyobb gond Bihar megyében a tűzifa kérdése, az erdészeti hivatalnak a megyében ugyanis jelenleg nincs olyan lerakatja, ahonnan magánszemélyek tűzifát vásárolhatnának. Mint mondta, jelenleg körülbelül 300–450 lej/köbméter a tűzifa ára a fa minőségétől függően, a hivatal pedig annyi fát enged kivágatni, amennyire igény van (körülbelül 150 000–300 000 köbméter), ebből nagyjából 30 000 magánkivágás (a többi ipari felhasználásra), és ennek 30%-a tűzifa (10 000 köbméter), ami Bihar megye lakosságának nem elegendő. Ezért szeretne Szíjjártó lerakatokat létrehozni Margittán, Tenkén és Érmihályfalván vagy Diószegen.

Szíjjártó Zoltán csapatban látja a jövőt, szerinte csak így lehet eredményt elérni, ezért felhívta a figyelmet, hogy ne egy emberben gondolkodjon a választópolgár, hiszen az RMDSZ is csapatként tud nagy eredményt felmutatni.

Kiss Erzsébet Janka