Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ne büntessenek elsőre

Aláírásgyűjtésbe kezd a Romániai Patronátusok Országos Szövetsége (UNPR), mondta ennek elnöke, Ioan Lucian, hogy támogassák Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő március 23-án benyújtott törvénymódosítását. Lapunkban már olvashattak a kezdeményezésről, melynek lényege, hogy az ellenőrzést végző adóhatóság az első kihágás miatt ne büntesse meg a vállalkozásokat, hanem megoldási tervvel küszöböljék ki a szabálytalanságot.

 Ioan Lucian és Szabó Ödön

Ioan Lucian és Szabó Ödön

A törvénytervezet nem vonatkozik a bűncselekményekre, hangsúlyozta Szabó Ödön, aki elmondta: minden pártból szerzett támogatókat a kezdeményezéshez, illetve az UNPR mellett a topmenedzsereket tömörítő Romania 21 és a Kiskereskedők Országos Szövetsége is támogatta a kezdeményezést, ezért Ioan Lucian mellett az előbbi részéről Mihai Cazacut, utóbbi képviseletében pedig Cora Munteanut is várják majd a bizottsági vitákra.

A tervezet szerint tehát az első alkalommal kihágáson ért vállalkozást nem büntetné, hanem egy megoldási tervvel segítené az adóhatóság, és abban az esetben büntetnének, ha a vállalkozó rosszhiszeműen nem tartja be a tervben foglaltakat, mondta a képviselő. Szabó Ödön angliai példát ismertetett: a szigetországban, ahol hasonló az ellenőrző szervek hozzáállása, 2014/2015-ben 8,8 milliárd fonttal nőttek az adóbevételek.

Fried Noémi Lujza