Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ne az önkormányzatokat terhelje a felelősség a kormány mulasztásai miatt

A képviselőház plénumában tartotta fent álláspontját Cseke Attila Bihar megyei parlamenti képviselő azzal a törvénymódosító javaslattal kapcsolatosan, amely szerint a kormány egy be nem tartott határidője miatt a helyi önkormányzatokat teszik felelőssé. „Románia ugyanis európai uniós csatlakozása során arra kötelezte magát, hogy 2018-ig egy adott szintig kiépíti az ország víz és szennyvízhálózatát, s mivel ezt a határidőt nem tudja betartani, olyan törvénymódosító javaslatot terjesztett elő, amellyel az önkormányzatokat terheli a felelősséggel” – ismertette Cseke Attila hétfőn, majd rámutatott, az RMDSZ ezzel nem ért egyet.

ne az onkormanyzatokat

Több olyan eset is ismert, például Bihardiószegen, ahol kormányfinanszírozásból folyik az az építkezés, amelyet ez év végéig kell kivitelezni, de a regionális fejlesztési miniszter egyik rendelete alapján, 2016. szeptember 23. után semmilyen költséget nem számolnak el. Így pont a kormány hibájából kerülnek veszélybe a fejlesztések.

„Elfogadhatatlan a kormány hozzáállása, ahogyan a „mosom kezeimet” elv alapján a saját hibáját próbálja a helyi önkormányzatokra hárítani. Mi történik az olyan fejlesztési munkálatokkal, amelyek éppen kivitelezés alatt állnak, és amelyek költségeit már nem finanszírozza a kormány?” – tette fel a kérdést Cseke Attila képviselő, majd hozzátette: „az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a kormány ezen intézkedését, nem ért egyet azzal, hogy a kormány inkompetenciája miatt a helyi önkormányzatok szenvedjenek kárt és a helyi önkormányzatokat terhelje a felelősség a kormány által vállalt és be nem tartott határidőkért.”

„Az RMDSZ nem fogja megszavazni ezt a törvénymódosító javaslatot, továbbá mindent el fogunk követni ennek megakadályozása érdekében” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.