Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Napkollektorok Székelyhíd határában

Újabb adó vándorol a fővárosba az Érmellékről

Három évvel ezelőtt már szóba jött egyszer Székelyhídon a napenergia hasznosításának lehetősége mint helyi befektetés, amelyet akkor Csokaly (Székelyhídhoz tartozó település) határába terveztek. A kivitelezésre egy fővárosi cég tett ajánlatot, ám a tervezetre szánt költségvetés bizonytalannak ígérkezett. Mi több, maga a megvalósíthatósági tanulmány is mintegy tizenkétezer euróba került volna, azonban semmi garancia nem létezett arra, hogy lesz-e egyáltalán pénzforrás a telep kivitelezésére. Így már a tanulmány költségeit is kidobott pénznek ítélte a képviselő-testület. Mint ismeretes, a napenergiának sok előnye van: nem fogy el, nem környezetszennyező, nem kell szállítani és nem drágul. A fogyatkozó energiahordozók pótlásában pedig egyre inkább szüksége lesz erre. Az új energiaforrások közé sorolható a napenergia, a szélenergia, a biomasszából származó energia, illetve a geotermikus energia is, amelynek Székelyhídon már van hagyománya.

napkollektorok 1

Ebben az esztendőben külföldi magánbefektetők mégis kivitelezték az önkormányzat által elvetett zöldenergia-telep tervét. A határ felé vezető úton – egyhektáros területen – 1 megawattos napkollektoros üzemet építettek az olaszok, amelyet egy nagyváradi cég tervezett meg és vitelezett ki. Ugyanakkor egy tízhektáros fotovoltaikus park is épül – a fotovoltaikus rendszer napcellákat alkalmaz elektromos energia előállítására –, amelynek teljesítménye 8 megawatt lesz.

Béres Csaba polgármestert arról kérdeztük, mennyiben érinti Székelyhíd jobb minőségű áramellátását, illetve a város költségvetését a létesítmény. Az elöljáró arról tájékozatott, hogy mindössze tíz munkahellyel gyarapodott a város az olasz befektetés által. Mint mondta, a külföldi befektetők valamennyien a fővárosba adóznak, így újabb pénzek vándorolnak az Érmellékről Bukarestbe. A település költségvetésébe csak az építmény után járó ingatlanadó folyik majd be. Egyéb haszna nem származik belőle a városnak. Talán majd a bővítés következtében újabb elenyésző számú munkahely jöhet még szóba. Bérest arról is faggattuk, hogyan jutottak az olaszok ekkora területhez, amikor Székelyhídnak köztudottan nincsenek befektetésre szánt telkei, ezért nem épültek-épülnek gyárak, illetve egyéb munkahelyeket biztosító létesítmények sem a város határában. A polgármester elmondása szerint a napenergiát hasznosító telep felvásárolt területekre épült. A székelyhídi önkormányzatra csak a helyi engedélyek kibocsátása hárult.

Értesüléseink szerint a létesítmény már július elején üzemképessé válik. Hogy az általa termelt energiának ki látja hasznát, arról nem szól a fáma.

Sütő Éva