Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Naiv művészeti tárlat nyílt

Több száz nagyváradi diákot kísértek el tanáraik pénteken délben a II. országos naiv művészeti fesztivál keretében szervezett festészeti és szobrászati kiállítás megnyitójára, amely a váradi Körösviéki Múzeum és a Naiv Művészek Országos Egyesületének közös szervezésében a barokk palotában zajlott.

naiv 1

„Ez a fesztivál egy igazán merész kezdeményezés, amelyet nem volt könnyű megvalósítani, de lám, ez immár a második év, amikor gazdag, stílusértékében tartalmas kiállítást nyithatunk meg. Gondolok itt elsősorban a kiállító művészek személyiségére és tehetségére. Intézményünk az idén is örömmel támogatta ezt az eseményt, és reményeink szerint jövőre már a múzeum új székhelyén láthatjuk vendégül a fesztivál tárlatanyagát” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója.

A tárlatnyitó keretében köszöntőbeszédet mondott még a fesztivál szellemi atyja, Mircea Stroe, valamint Anca Popescu Raţiu, a Bihar Megyei Kulturális, Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ szaktanácsadója. Az idei naiv művészeti fesztivál keretében először állítottak ki üvegre festett, vésett, faragott és szövött műalkotásokat.

A tárlat olyan neves művészek alkotásait vonultatta fel, mint Gheorghe Ciobanu, Costel Tănase, vagy a Botoşani-i iskolát képviselő Andra Bîrsan, Ion Zaiţ, Marius Şefan és Vasile Ivănuţă. A legfiatalabb kiállító, a mindössze 17 éves nagyváradi Raul Murg volt.

Sz. G. T.