Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyvárosi jégbalett a piacok előtt

Nincs abban semmi különleges, ha a tél derekén hideg van, hó hull, és jég képződik az utakon, az viszont egyáltalán nem elfogadható, hogy a megyeszékhely számos pontján balesetveszélyes gyalogosan közlekedni a jeges úttest vagy járda miatt.

Mint a szerkesztőségünkbe beérkezett olvasói panaszokból kiderül, főleg a város forgalmas részei azok, amelyeket nem sóznak, nem takarítanak. Több olvasónk azt tette szóvá, hogy a váradi piacokon vastag jégréteg borítja az aszfaltot. Kocsis Erzsébet nyugdíjas váradi olvasónk felháborodottan panaszolta, hogy szintén nyugdíjas férjével bevásárolni mentek a nagypiacra, s meghökkenve tapasztalták, hogy igazi „jégbalettet” kellett előadniuk, hogy a villamosmegálló irányából bejuthassanak a főbejáraton át a piac területére. Kifele jövet még cifrább volt a közlekedés, mert ekkor már a nehéz szatyrokkal egyensúlyozva kellett átvergődniük a jókora jeges részen, mely a kereskedelmi bank székhelye és a piac bejárata között van. Hétfőn ott egy hölgy egyébként el is esett, megütötte magát, mesélte tegnap Kocsis Erzsébet, aki nem érti, miért nem takarítják el a jeget ezen a forgalmas szakaszon.

nagyvarosi 4

Tegnapi terepszemlénken mi is láthattuk a nagypiac bejárata előtt terpeszkedő, balesetveszélyes „korcsolyapályát”. A BCR székháza és a piac bejárata között tényleg kalandos volt tegnap a gyalogos közlekedés, úgy tipegtek az emberek a több rétegben lefagyott vastag jégen, mint – panaszosunk hasonlatával élve – a balerinák. Az egyik virágárus elmesélte, hogy pár napja súlyos lábtöréssel vittek el onnan valakit a mentők, de úgy látszik, ez sem hatotta meg azokat, akiknek kötelességük lenne folyamatosan tisztítani az utakat. A piac belső részét többnyire takarítják, de még sok helyen voltak jeges, síkos szakaszok ott is.

nagyvarosi 1

Tegnap megkerestük Ionel Bant, a nagyváradi RER Ökológiai Szolgáltató Zrt. igazgatóját, akinek továbbítottuk olvasóink panaszait. Mint megtudtuk, a törvények szerint a hivataloknak, kereskedelmi egységeknek, magánszemélyeknek kötelességük a portájuk előtti és melletti területet tisztán tartani, ennek ellenére sok olyan útszakasz van, amelyet senki nem hajlandó takarítani. A nagypiac bejáratához vezető szakasz is hasonló helyzetben van: sem az ott lévő bank, sem a piacrendészet nem ismeri el magáénak.

Ban tegnap ígéretet tett arra, hogy kiküld egy hókotrót és pár munkást, és feltöreti a jeget, rendbe téteti a balesetveszélyes parcellát a nagypiac előtt. Azok a polgárok, kereskedők pedig, akik nem tisztítják a jeges, havas útszakaszt házuk, üzletük előtt, 1000 lejtől 2500 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Szőke Mária