Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradra érkezik Bogányi Gergely a csodazongorával

A világhírű Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kárpát-medencei koncertkörútja keretében első alkalommal szólaltatja meg Nagyváradon a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát, amit a szakma csodazongoraként emleget. Váradon november 5-én, 18 órától lép fel a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók-termében.

Bogányi Gergely zenésznek született, magyar zenész családba. Briliáns technikája mély érzésű művészi interpretációjával párosulva kiemelkedő nemzetközi előadóvá tette. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a különleges tehetségek osztályában Baranyay László keze alatt tanult. Emellett a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio, az egyesült államokbeli Bloomingtonban, az Indiana Egyetemen Sebők György professzor irányította munkáját. Fischer Annie és Rados Ferenc több mesterkurzusán is részt vett.

Nagyvaradra Boganyi_Gergely

Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze, aki rendszeresen ellátogat Erdélybe is. Nevéhez fűződik egy új hangszer, a Bogányi-zongora létrejötte, mely magyar mérnökök segítségével hét évig készült. A zongora megalkotásakor Bogányit egy másfajta hangzásideál megvalósítása mozgatta, nem pedig az, hogy a jeles zongoragyártókkal versenyezzen.

A Magyar Szabadság Évének programjaihoz csatlakozva a művész bevallása szerint a Kárpát-medencei zongorabemutató turné szakmai életének kiemelkedően fontos állomása, ezért a turnéra hatalmas zenei anyaggal készül: a repertoár felöleli a barokk kori művektől, egészen a modern kor zenei darabjait.

A koncerteken a részvétel ingyenes, de a helyszínen a szervezők csatlakoznak a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, melynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.