Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradon nyílik meg a Szeretethíd

A Magyar Református Szeretetszolgálat május 19-20-án szervezi meg Szeretethíd Kárpát-medencei Önkéntes Napok elnevezésű programját. Az idei megnyitót május 19-én, pénteken 13.30 órától Nagyváradon, a Szigligeti Színház lépcsőinél tartják meg.

Győri Judit, Vinzéné Pálfi Judit és Balogh Barnabás

Győri Judit, Vinzéné Pálfi Judit és Balogh Barnabás

 

A pénteki megnyitóról és a Szeretethídról Vinczéné Pálfi Judit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) missziói előadótanácsosa, Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselője és Győri Judit, a Szeretethíd főszervezője tájékoztatott.

A szeretetszolgálat 11 éve, a Szeretethíd 9 éve működik, mondta Balogh Barnabás, aki hozzátette: fontos tudatosítani, hogy az önkéntesség végigkísérte a református egyházat, és kétezer éves múltra tekinthet vissza. A kezdeményezéshez egyébként nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem az Amerikai Egyesült Államokból is csatlakoztak gyülekezetek.

Eddig kétszáz településről 350 csoport csatlakozott a Szeretethídhoz, mely 2008-ban a Zsinati Ifjúsági Iroda, a SDG Református Diákmozgalom és a Szeretetszolgálati Iroda önkéntességről szóló közös kezdeményezése volt, mondta Győri Judit. Többek között ebből a mozgalomból nőtt ki a teajárat, mely télen a hajléktalanoknak igyekszik segítséget nyújtani, de az önkéntesek végeztek többek között templomkert-takarítást, szerveztek kirándulást fogyatékkal élő gyermekeknek, látogattak időseket és betegeket, osztottak süteményt és szerveztek jótékonysági vásárt.

Az idei Szeretethíd egyházi fővédnöke Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, világi fővédnöke pedig Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok vívó.

A Szeretethíd megnyitója pénteken 13.30 órakor kezdődik a színház előtt, ehhez a szükséges műszaki feltételeket a Szigligeti Színház biztosítja, világi és egyházi méltóságok is mondanak majd itt beszédet, mondta Vinczéné Pálfi Judit. Fellépnek majd a Csillagocska Református Zeneóvodai legapróbbjai, az önkéntesek pedig A szeretet himnuszának (I. Kor. 1-13.) kétnyelvű, magyar és román példányai mellett a váradi gyülekezetek asszonyai által készített süteményt, almát, és Dr. Vis ásványvizet osztanak majd nemcsak a járókelőknek, hanem iskolákba és más intézményekbe is ellátogatnak. Az önkéntesek között a Loránttfy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai mellett a Kolozsvári protestáns teológia május 20-i református egységnapra érkező hallgatói is ott lesznek.

Fried Noémi Lujza