Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradon járt Németország nagykövete

A Német Demokrata Fórum (NDF) nagyváradi székhelyén tartott sajtótájékoztatót Németország nemrég kinevezett bukaresti nagykövete, Cord Meier-Klodt Németország temesvári főkonzuljának, Rolf Maruhnnak a jelenlétében, akinek idén augusztusban jár le a mandátuma.

nagyvaradon jart 1

Németország kinevezett új bukaresti nagykövete, Cord Meier-Klodt három hónapja érkezett az országba, és nagyon sok régióba ellátogatott, tegnap pedig Nagyváradra is elérkezett. A látogatókat Heilmann Norbert, az NDF elnöke fogadta.

A diplomata Bihar megye prefektusával, Claudiu Poppal, és Nagyvárad polgármesterével, Ilie Bolojannal is beszélgetett, akikkel sikerült megegyeznie a gazdasági és kulturális együttműködés szorosabbra fűzésében, emellett Bihar Megyei Tanács elnökét, Pásztor Sándort is szándékában áll felkeresni. Az együttműködés elsősorban a Németországban hagyománynak számító kettős oktatásra, illetve szakoktatásra vonatkozik, olyan városok részvételével, mint Brassó, Nagyszeben és Temesvár, és az olyan remek potenciállal rendelkező városokkal, mint Nagyvárad, amely csatlakozni szeretne ehhez a projekthez. Az első lépések ez irányban Bihar megye székhelyén is megtörténtek az Eurobusiness Ipari Park révén, amely már együttműködik egy németországi céggel. „Németországban a szülők arra bíztatják a gyerekeiket, hogy először konkrét szakmát tanuljanak, és csak aztán forduljanak a felsőoktatáshoz. Románia számára, amely nagyon rosszul áll a szakmunkásképzés terén, nagyon fontos lenne ez a lehetőség. A partnercégeket – különösen német oldalon –, a szülőket és a gyerekeket kell meggyőzni, hogy akarjanak részt venni benne, és persze az oktatási rendszeren is kell változtatni.” – mondta Cord Meier-Klodt.

A nagykövet romániai körútja során örömmel látta az ország német örökségének továbbélését, amelyet a német nyelvű iskolák, vagy például a Temesvári Állami Német Színház biztosít, jóllehet az iskolák diáksága manapság már nem német felmenőkkel rendelkező diákokból, hanem többnyire román fiatalokból áll (körülbelül 90%-ban). Cord Meier-Klodt végezetül köszönetet mondott az NDF-nek, amely tevékenységével megkönnyíti az együttműködést, és megemlítette, hogy jelentős évfordulók elébe néz a két ország, például 25 évvel ezelőtt, 1992-ben április 21-én írta alá Bukarestben Románia és Németország a barátsági szerződését, illetve idén tíz éve, hogy Románia 2007. január 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz.

Szamos Mariann