Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradon is vihettek meleg kabátot

Nagyváradon tegnap délután az evangélikus óvoda és a helyi evangélikus egyházközség állította fel az első „szabadfogast” a Holnaposok szoborcsoportnál. Nem egyszeri akcióról van szó: ugyanők jövő csütörtökön meleg levest osztanak majd a Nagyvásártéren (ma December 1. park), ott szintén áll majd a fogas, amelyre bárki rátehet és amelyről bárki elvihet egy kabátot.

nagyvaradon 1

A híradóban látta a kezdeményezést, és úgy gondolták, ehhez érdemes csatlakozni, meséli Sziráczki Katalin, a Nagyváradi Evangélikus Óvoda munkatársa. A Nagyváradi Evangélikus Egyházközséggel összefogva a kabátok, cipők és takarók mellett forró teával is várták a rászorulókat vagy éppen az adományozókat tegnap a szoborcsoport mellett. A fogasra még pakolnak, mikor már érkeznek az emberek, olyan is, aki kér, olyan is, aki hoz. Ha kell, Mátyás Attila evangélikus lelkész is tölti a teát, az önkéntesek hozzák és akasztják a fogasra a holmikat. Nemcsak kabátot, takarót és cipőt is hoztak ki a szoborcsoporthoz, ahol 17 óráig várták a rászorulókat vagy adományozókat, innen a megmaradt téli holmikat a nagyváradi hajléktalanszállóra vitték.

„Akkor lenne gyönyörű, ha úgy tehetné ide valaki, hogy nem szeretné magát nevesíteni, és úgy venné el, hogy nem indokolja meg nekünk, hogy miért kell neki vagy a gyermekeinek az a kabát, vagy takaró vagy cipő” – fogalmaz Sziráczki Katalin, akitől azt is megtudjuk: sokan válaszoltak felhívásukra, nemcsak az óvodából és egyházközségtől érdekeztek adományok. Sok más téli holmi is összegyűlt, ezeket nagycsaládosok kapják majd.

nagyavaradon 2

Az óvodánál egyébként rendszeresen gyűjtenek karácsonykor is, azokat az adományokat a Szent Angéla Házba vagy Bélfenyérre viszik el. Szívet melengető a lelkesedésük és a szerénységük is: az ötletgazda többször hangsúlyozza, hogy ők magánemberként, civilként cselekszenek. A sokszor elhangzó kérdés jutott eszünkbe őket látva: mit tenne ma Krisztus? Valószínűleg teát és kabátot osztana azokkal, akik a segítségnyújtásnak ezt a formáját választották.

Mivel a hideg is tart, ők is folytatják: jövő csütörtökön, a tervek szerint szintén 14 órától a Nagyvásártéren osztanak majd forró levest, és ott is várja majd a fogas a rászorulókat és az adományozókat. Erről szólnak a hajléktalanszállón és más alapítványokat is értesítenek, hogy idejében eljusson a hír azokhoz, akiknek egy tányér meleg leves vagy egy meleg kabát, cipő sokat segíthet a fagyos napokon. Aki pedig úgy érzi, tud és akar segíteni, azt szívesen fogadják, akár a helyszínen, akár az evangélikus óvodánál az elkövetkezőkben is.

Fried Noémi Lujza