Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradon is megünnepelték a Kalákát

Vastapsot kapott a váradi közönség előtt is jól ismert Kaláka a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermét megtöltő közönségtől. Az előadók Szívem zsong a szép szavaktól című, 45 éves jubileumi koncertjüket tartották meg.

 nagyvaradon1

A megjelenteket és előadókat a Szervezők, a Kiss Stúdiószínház és az M. M. Pódium nevében Kiss Törék Ildikó színművész, majd Veres-Kovács Attila lelkipásztor köszöntötte, ezt követően a zenéé és az éneké volt a főszerep. Az együttes tagjait, Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel régebbi és újabb, felnőtteknek és gyermeknek szóló, megzenésített verseiket is előadták, a tőlük megszokott, kiváló színvonalon, sok humorral fűszerezve. A jubileumi koncert kapcsán az is elhangzott, hogy a koncert címét tulajdonképpen a 45. zsoltár kezdői szavai adták, mivel 45. éves fennállását ünnepli a formáció.

kalaka 3

A megzenésített versek között szerepelt például Ady Endrétől az Adjon az Isten és a Hajh élet hajh, Arany Jánostól a Népdal és az Írószobám, illetve az utóbbi dallamára Csontváry Kotszka Tivadarról írt Lackfi János-vers is. Több Szabó Lőrinc-vers, a Reggeli ének, a Hajnali rigók, a Lóci verset ír, a Dzsuang Dszi álma, a Szeretlek, és a Különbéke is elhangzott, az estet Weöres Sándor Az éjszakai csodái című versével zárták az előadók.

kalaka 2

A jól ismert gyermekdalok sem maradhattak el, Kányádi Sándortól például Faragott versike vagy Az elveszett követ hangzott el, de nem maradhatott ki Robert Densos Pelikán című verse Tamkó Sirató Károly fordításában. A z előadásban helyet kaptak a  Ragyog a mindenség című, a Gutenberg Kiadónál kiadott kortárs gyermekversgyűjteményből származó  megzenésített László Noémi-, Jánky Béla- és  Markó Béla-versek is.

A fellépés előtt és után bárki vásárolhatott Kaláka CD-t vagy egyéb ajándéktárgyat, így az est dedikálással zárult.

Fried Noémi Lujza