Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradi tehetség a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia az utóbbi öt év során feladatául tűzte ki a fiatal romániai, és azon belül is Bihar megyei és nagyváradi tehetségek szerepeltetését, előmenetelük támogatását. Ma este 19 órától az intézmény Enescu-Bartók hangversenytermében egy fiatal, nagyváradi születésű zongorista, Nicolae Mihăilă játékát hallhatja a zeneszerető közönség.

Timothy Redmond karmester először jár Romániában

Timothy Redmond karmester először jár Romániában

Nicolae Mihăilă, az 1992 decemberében született ígéretes tehetség nyolcévesen kezdett el zongorázni, és a Nagyváradi Művészeti Líceumból indulva bejutott London Guildhall School Of Music and Drama neves zenekonzervatóriumába. Mesteri tanulmányait is a brit fővárosban folytatja, ez alkalommal egyik kedves professzorját, Timothy Redmondot is elhozta Romániába, aki hírneves angol karmesterként ma este először lép fel tanítványával közösen. A karmester számára ezért is ígérkezik izgalmasnak az előadás, hiszen most hallja először zongorán játszani a növendékét.

Nicolae Mihăilă mindig szívesen jön haza Nagyváradra

Nicolae Mihăilă mindig szívesen jön haza Nagyváradra

Az este folyamán az elhangzó művek sorában is különleges darabokat élvezhet a közönség. Először Carol Filtsch, egykori zongorista és zeneszerző, szászsebesi (Sebeş) születésű erdélyi csodagyerek h-moll zongoraversenyét hallhatják, aki Frederic Chopin tanítványaként, tizenhárom évesen írta ezt a darabot, rá két évre tizenötéves korában, tüdőbajban hunyt el Velencében.

A műsor második, rövidebb alkotása Richard Eddinsell 20. századi angol zeneszerző Varsói koncert című zongorára és zenekarra írt darabja, amelyet a Dangerous Moonlight (1941) című film számára komponált (egy lengyel zongorista és egy amerikai haditudósító szerelméről szól a második világháború idején). Az este utolsó darabja, Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző, zongoraművész és karmester II. e-moll szimfóniája, amely az előző kettőhöz képest hosszabb, de hangzásában hozzájuk igazodó romantikus alkotása.

Szamos Mariann