Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradi Ősz a várban

Az október 2–12. között megszervezendő Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat végleges programját ismertette Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, Eduard Florea városmenedzser és Mircea Oaie, a polgármesteri hivatal rendezvényszervezési igazgatója pénteken. Mindegyik eseményén ingyenes lesz a részvétel.

Huszár hangsúlyozta, hogy ennek a hagyományossá vált ünnepségsorozatnak a keretében hivatalosan is átadják a nagyközönségnek a felújított várat – egyelőre nem teljes egészében, mivel még néhány helyszínén dolgoznak –, és ez alkalomból avatják fel a főbejárathoz vezető fából készült hidat is. A várban első ízben szervezik meg ezt az eseményt. A cél, hogy ne csak Bihar megyeieket vonzzanak e rendezvényre, hanem turistákat is az országból, sőt külföldről is, népszerűsítve így a megyeszékhelyet. Az alpolgármester a magyar jellegű események közül kiemelte például a Székesfehérvárról érkező óriásméretű királybábukat. A színesnek ígérkező program keretében a Piramis együttes is fellép. Ugyanakkor a Körösvidéki Múzeummal ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően régészeti kiállítás is nyílik a várban, melyet kb. fél évig lehet majd látogatni.

Nagyvaradi Osz

Eduard Florea városmenedzser arról tájékoztatott, hogy az idei Nagyváradi Őszre egymillió lejt szánnak, 650 ezer lejt a helyi költségvetésből biztosítanak, a fennmaradó összeget pedig szponzori hozzájárulásból, valamint a kereskedelmi tevékenységből származó várható bevételből kapják. Az esemény gördülékenységét a Nagyváradi Egyetem körülbelül 30 önkéntese segíti majd, és a rendőrség, csendőrség biztosítja majd a rendet, de vészhelyzet esetére jelen lesznek a mentősök és a katasztrófavédelmiek munkatársai is.

Mircea Oaie, rendezvényszervezési igazgató bővebben ismertette a programokat, elmondása szerint minden korosztály és érdeklődési körű látogató megtalálja a számára legérdekesebb rendezvényeket. Lesznek koncertek, gyermekfoglalkozások, kulturális események, vásárok, túravezetés a várban, tűzijáték, ingyenes látogatás az állatkertbe stb.

Íme néhány rendezvény a magyar vonatkozású események közül: október 2-án, pénteken 17 órától az óriásbábukat lehet megnézni a vártemplom mellett, 18 órától a Szigligeti Színház Lilliput Társulata lép fel a várszínházban, 20 órától a debreceni Bordó Sárkány régizene együttes koncertezik. A koncertet másnap 19 órától megismétlik. Október 4-én, vasárnap 17 órától magyar nyelvű vetítés lesz a vár múltjáról a J épülettest multifunkcionális termében, 17.30 órától Bordó Sárkány, 18.30-tól Balog Joe & Jazztoday-koncert. Október 5-én, hétfőn 19.30-tól modern tánc és menettánc-bemutatók zajlanak. Október 6-án, kedden 17.30-tól Thurzó Zoltán zongoraművész lép fel a vártemplomban. Október 7-én, szerdán 19 órától a Francisc Hubic Népűvészeti Iskola Art Group csoportja látható, 21.30-tól Tolvai Renáta koncertezik. Október 10-én 17.30 órától Thurzó Zoltán zongorajátéka lesz ismét hallgatható a várban, 19 órától pedig a Piramis együttes lép fel a szabadtéri színpadon. Október 11-én, vasárnap 19 órától Balogh Brigitta-koncert lesz. Ugyanakkor minden hétvégén 16 órától magyar nyelvű idegenvezetés is lesz a várban.

(sükösd)