Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradi könyvek az 1940-es visszatérésről

A Nagyváradi könyvek nevű Facebook oldal (www.facebook.com/nagyvaradikonyvek), ide s tova másfél éve működik, és már 850 követőt gyűjtött maga köré szerte a világból. Szerkesztői felvállalták, hogy minden olyan kötetet fel fognak kutatni, amelyben szó esik Nagyváradról.

A napokban a városunk 1940 szeptember 6-i visszacsatolásáról született érdekes munkákat mutatják be a honlapon, amit érdemes lesz olvasóinknak is nyomon követni.

„Az 1940 szeptember 6-i nagyváradi magyar bevonulásról nem lehetett beszélni nyíltan a kommunizmus idején. Ha mégis valaki jó színben tüntette volna fel ezt az eseményt, nos az komoly megtorlásban részesülhetett.

1989 után a jég megtört, bár a legalaposabb művek már inkább a 2000-es évek után jelentek meg. Ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat, amelyek a mi városunk felszabadításáról bővebben is szólnak.”

nagyvaradi

Elsőként Illésfalvi Péter és Szabó Péter hadtörténészek hiánypótló művét ajánlják a figyelmünkbe. Az Erdélyi bevonulás, 1940 a baróti Tortoma Kiadó gondozásában jelent meg először 2010-ben, ami az erdélyi könyvkiadás és könyvnyomtatás egyik legszebb és legfontosabb terméke volt már akkoriban is. A kötet több oldalon keresztül taglalja a váradi bevonulást ritka felvételekkel és más tárgyi emlékekkel illusztrálva, nem beszélve a többi bihari helyszínről. A kiadványt az is felettébb különlegessé teszi, hogy színes felvételek is szerepelnek benne ebből az időszakból, hiszen akkoriban nagy ritkaságnak számított a színes fotózás. A több mint 200 oldalas munkát 2015-ben újra kiadta a Tortoma közösen a budapesti Kiskapu Kiadóval: „Az igényesen kialakított, gazdagon illusztrált kötet olvasói a szemtanúk emlékezete, a korabeli hadiokmányok, egy értékelő tanulmány, illetve egykorú sajtóhíradások és helyszíni felvételek által ismerkedhetnek meg a magyarság számára oly fontos eseményről.”