Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyváradi képzőművészeti szalon

Városi művészeti szalon címmel a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAP) váradi szervezete és a Körösvidéki Múzeum közösen nyitotta meg hagyományos őszi tárlatát péntek délután a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában, mintegy 80 fős népes érdeklődősereg előtt. Az UAP váradi tagjai közül 51 ismert képzőművész állított ki, köztük nagyon sok fiatal alkotó is. A tárlat rendkívül sokszínű anyaga, melyet az UAP helyi szervezetének szakértői válogattak ki közösen, mennyiségileg és minőségileg is reprezentatív keresztmetszetét nyújtja a látogató számára a váradi képzőművészeti egyesület alkotóműhelyéből kikerült idei termésnek.

Nagyvaradi 1

Aurel Chiriac múzeumigazgató, valamint Aurel Roşu a képzőművészeti egyesület váradi szervezetének elnöke nyitották meg a kiállítást, üdvözölve az évről-évre megújuló esemény folytonosságát és fontosságát, majd Milena Augusta Pop fiatal műkritikus méltatta a tárlat anyagát. A művészeti „szalon” egy város életében alapvetően szükséges kulturális, közösségi fórum, az alkotó, az alkotás és a szemlélő találkozásának és aktív interakciójának lehetősége, hangsúlyozta a most debütáló fiatal műkritikus.

A kortárs művészek határtalan kísérletező kedvét mutatja meg a mostani kiállítás anyaga, mind a kifejezés eszközét, anyagát és formáját, mind pedig tartalmait tekintve, legyen az elvont stílusgyakorlat, absztrakt tájrajz, személyes világ- és énkép, a szemlélőre visszanéző „görbe tükör”, avagy kiútkeresés a kortárs értékválságból. A tárlat még három hétig tekinthető meg a barokk palota első emeleti termeiben.

Tóth Gábor