Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyvárad sikerrel képviseltette magát a bécsi turisztikai vásáron

Románia hagyományosan nagy pavilonnal képviseltette magát az évente megrendezett, bécsi turisztikai vásáron. Minden évben más régióra helyezik a súlypontot: 2015-ben Bihar volt fókuszban, tavaly Gorj, idén pedig Máramaros.

nagyvarad

Ahogyan Gabriel-Valer Zetea, a Máramaros megyei tanács tavaly megválasztott PSD-s elnöke leszögezte, jók a kapcsolatok a két megye között. Ez különösen annak köszönhető, hogy az Észak-Nyugat régió tagjaként együtt kell dolgozniuk az uniós pályázatokon. A bukaresti politikai csatározások nem éreztetik a hatásukat megyei szinten, sokkal inkább jelent problémát, hogy bizonyos ügyekben a központi kormányzat nélkül nem lehet előbbre lépni, például az ukrán kapcsolatok fejlesztését nehezíti, hogy egyetlen határátkelő jut 200 km-nyi határszakaszra. Itt a külügyminisztériumnak kellene lépnie és az autópályák megépítése is fontos volna. Készültek ugyanakkor érdekes és hasznos fejlesztések, mint például a Visit Maramures mobilapplikáció a régió nevezetességeiről. Helyettese, Dancus Ioan Doru szintén hangsúlyozta a pártokon átívelő együttműködés fontosságát.
Nagyvárad jól tudja pozícionálni magát – mondta a városi önkormányzatot képviselő standnál Roxana Duca, kiemelve, hogy idén már a szezon elejétől működni fog a váradi fürdő, amelyet tavaly, a szezon végén nyitottak meg, így sokkal több látogatót vonzhat. A szépen felújított belváros is csábíthatja a látogatókat, így a városlátogatások, a kultúra iránt érdeklődők számára is érdekessé válhat Nagyvárad. Jelenleg a leginkább Félixfürdőt keresik fel az osztrák, német vendégek, akik többhetes kúrákon vesznek részt. Jó volna az is, ha a Székelyföldre igyekvő magyaroknak sem csak a határ átlépését jelentené Nagyvárad.

Nagy meglepetésre, Magyarország nem képviseltette magát megszokott, központi standjával, ugyanis megszűnt (hivatalosan átszervezés alatt áll) a bécsi magyar turisztikai képviselet. Egyes települések, régiók helyi turisztikai desztinációs marketing ügynökségei azonban jelen voltak: főként az osztrákok körében különösen népszerű Sopron, Bükfürdő és a Balaton-környéki települések.

A Ferienmesse hivatalos díszvendége Lengyelország volt, ugyanakkor az osztrák – orosz kapcsolatokra is különös hangsúlyt fektettek. A rendezvény első napján ugyanis, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkára, Taleb Rifai és az orosz kulturális miniszter-helyettes asszony, Alla Manyilova sajtótájékoztatójával kezdték meg az osztrák – orosz turisztikai évet, amelynek zárórendezvénye az ősszel megrendezendő Szentpétervári Kulturális Fórum lesz. A rendezvényen hangsúlyozták: a szankciók ellenére különösen kedvelt célpont az Európai Unió az oroszok körében és remélik, hogy növekedni fog az EU-ból Oroszországba irányuló forgalom is, a kultúra és egymás országainak megismerése ugyanis – ahogyan a miniszter-helyettes asszony hangsúlyozta, segíthet abban, hogy a politikai problémák ne rontsanak az emberek közti kapcsolatokon. Az ENSZ szakosított szervezetét vezető, jordán politikus pedig kiemelte, hogy nem szabad, hogy a terroristák elérjék a céljaikat: nem szabad félni! Ezért jelzésértékűnek tartotta, hogy a törökországi puccskísérletnél, már 8 órával az eseményeket követően újra teljesen működtek a repülőterek. A világban minden 11. munkahely a turizmustól függ, az utazás mára már emberi joggá vált, ezért fontos, hogy a terrorcselekmények ne tántorítsák el az utazástól az embereket. – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Posta Ákos István