Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyvárad népszerűsítéséért okostelefonnal

Tegnap sajtótájékoztatón mutatta be és indította virtuális útjára hivatalosan is az Oradea City App okostelefon-alkalmazást a nagyváradi városházán Eduard Florea városmenedzser, illetve a tervet kezdeményező Nagyvárad és Régió Turisztikai Népszerűsítéséért Egyesület képviseletében Mihai Jurca.

Keddtől a Google Play, illetve az AppStore oldalairól immár ingyenesen letölthető és telepíthető mobilalkalmazásnak három célját fogalmazták meg. Egyrészt a turisták számára akarják népszerűsíteni, ugyanakkor hatékonyan elérhetővé és rögtön átláthatóvá tenni Nagyvárad egészét (helyszíneket, eseményeket, logisztikát), beleértve a Félixfürdőt is, másrészről a váradi lakosok számára akarnak egy kézenfekvő és könnyen elérhető áttekintést adni a város egészéről, ugyanakkor a társulni kívánó nagyváradi létesítményeknek szeretnének nyílt lehetőséget teremteni, hogy minden közérdekű eseményt ezen a felületen népszerűsíthessenek.

Eduard Florea és Mihai Jurca

Eduard Florea és Mihai Jurca

Az applikáció a két legelterjedtebb rendszeren (android, illetve iOS) működőképes, az alapcsomag letöltéséhez nagyjából 100 megabájt tárhelyre van szükség. Azért állapodtak meg ebben a viszonylag nagy méretben, mert a csomag így még hatékonyan működtethető internetszolgáltatás hiányában is, azonban természetesen internetkapcsolattal együtt frissül és aktualizálódik folyamatosan minden egyes aspektusa.

Az alkalmazás felülete egyszerű és könnyen kezelhető, akár néhány képernyőérintéssel látványosan elérhető minden. A cél éppen az volt, hogy az információk minél közvetlenebb hozzáférésére tegyék a hangsúlyt. Az app térkép alapú, tehát bárki megtalálhat rajta egy közintézményt, múzeumot, kórházat, gyógyszertárat, mozit, szállodát, éttermet stb. ugyanakkor azonnali útvonaltervezést is igényelhet tartózkodási helyétől a keresett pontig. Mindazonáltal kategóriánkénti bejelentkezéssel akár hírlevélre is feliratkozhat, ha például csak bizonyos színházi, zenei stb. eseményekre kíváncsi. Szintén lényeges cél, hogy a város minél több történését, közérdekű eseményét feltérképezzék.

Az Oradea City App hírfolyamába bármilyen magánintézmény vagy közintézmény könnyen feliratkozhat, csak egy e-mail váltás szükségeltetik az applikáció szerkesztőivel a turism@oradea.ro címen. Az eseményeiket népszerűsíteni kívánók számára külön szerkesztési felületet tartanak fenn három nyelven (román, magyar, angol).

Nagyvarad 2

Az országban egyelőre Brassó, Nagyszeben és Kolozsvár rendelkezik hasonló turisztikai mobilalkalmazással, ám a váradi néhány gyakorlati lépéssel előrébb jár, tudtuk meg. Tartalmazza Nagyvárad, illetve metropolisz-övezet tömegközlekedésének összes részletét, járatokat, menetrendeket, de jegyvásárlásra is alkalmas, ezen felül parkolási információkról tájékoztat és parkolójegy-vásárlásra is lehetőséget ad. Mindez egyelőre angol és román írott nyelven érhető el, azonban a turistaszezon beindulásával, nagyjából tavaszra (talán márciusra) szeretnék magyar nyelvűre is bővíteni a csomagot, ugyanakkor az alkalmazás többnyelvű „hangos” változatát is fokozatosan fejlesztik, érdekesség, hogy ehhez például profi színészhangokat keresnek.

Mivel a mobilalkalmazás igazán még csak most indul el tesztútjára, természetesen minden építő észrevételt és javaslatot szívesen várnak a felhasználóktól a már említett címre. Elsődleges cél az is, hogy bekerüljenek minden Nagyváradot és ezzel együtt a Félixfürdőt is érintő turisztikai érdekeltségű cég alapcsomagjába. Az ötletgazdák köszönetet mondtak minden az alkalmazáshoz társuló intézménynek, beleértve a háttérprogramot fejlesztő Mobiversal céget is.

Tóth Gábor