Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyvárad ismét az első

A Storia.ro ingatlanügyekkel foglalkozó online felület több alkalommal is közzétett olyan országos felméréseket, amelyek eredményei alapján Nagyvárad több szempontból is Románia egyik legélhetőbb városának bizonyult. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Bihar megye székhelye az ország egészségügyileg legjobban ellátott városa.

Fotó: www.oradeainimagini.ro

Fotó: www.oradeainimagini.ro

Nemrégiben Nagyvárad a Storia.ro oldalán első helyen végzett a Románia legbiztonságosabbnak vélt települését, majd harmadik helyen a legélhetőbb várost kereső felmérésén.

A 16 állami és magánkórházzal, több mint 90 magánrendelővel és több tíz gyógyszertárral rendelkező Nagyvárad az ország legjobb orvosi feltételeket biztosító településeinek sorában Brassót, Temesvárt, Marosvásárhelyt, Nagybányát, Piteşti-et és Kolozsvárt hagyta maga mögött. Ezzel szemben a legrosszabb állapotok Giurgiu (Gyurgyevó), Focşani (Foksány), Tulcea (Tulcsa), Călăraşi, Konstanca, Bákó (Bacău) és Vaslui (Vászló) településekre jellemzők. A felmérés eredményeit az egyes települések negyedeire lebontva a következőképpen alakul a rangsor: a legjobb városrészek listáján Nagyvárad Rogériusz negyede az ötödik helyen áll, az első négyet Temesvár Dacia, Bukarest Ştefan cel Mare, Piteşti Gavana 3 és Kolozsvár Zorilor negyede foglalja el. A legrosszabb városrészek listáján Nagyvárad a hetedik helyen áll Oncea negyedével (Arad Gai, Ploieşti Fereasca, Nagybánya Ferneziu, Szlatina Gara, Bukarest Prelungirea Ghencea és Krajova Bariera Valcii negyede után). A történelmi régiókat illetően, több mint 8332 szavazat alapján a Bánság került ugyanezen kategóriában az első helyre, melyet Máramaros, a Körös-vidék és Erdély követ, míg a legkevesebb pontszámot Dobrudzsa, Moldova és Munténia kapta.

A felmérés több adattal is szolgált, így például az is kiderült belőle, hogy a legjobb helyeken végzett városok nagyszámú lakossággal, magas termelési aránnyal és alacsony munkanélküliségi rátával rendelkeznek.

A Storia.ro a D&D Research ügynökséggel közösen az év végéig több más felmérést is végez majd, amelyek lehetőséget adnak a lakosság egy részének arra, hogy minősítse városát a megadott szempontok alapján.

Szamos Mariann