Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyvárad és Váradszentmárton

Együtt indította útjára tegnap Ilie Bolojan nagyváradi és Lucian Popuş váradszentmártoni polgármester a két település közigazgatási összeolvasztásáról szóló népszavazást megelőző tájékoztató kampányt.

nagyvarad

Ilie Bolojan polgármester Nagyvárad illetve a metropolisz-övezet fejlesztésével érvelt elsősorban a két település egyesítése mellett, európai uniós tanulmányt is idézve, mely szerint a nagyobb városok gyorsabb ütemben fejlődnek. Elválaszthatatlan Nagyvárad (mely Bihar megye GDP-jének 65 százalékát adja) és környező települések közös fejlesztése, mondta az elöljáró, aki a következő példával élt: a tavaly év végén a megyében nyilvántartott 163 ezer foglalkoztatottból 103 ezer Nagyváradon dolgozik, de 25 százalékuk nem itt él.

Váradszentmárton 10.363 lakójával és 6.175 hektárnyi területével járul hozzá a város növekedéséhez, mondta Lucian Popuş, és ő is hangsúlyozta a fúzió szükségességét. A szentmártoni polgármester ismertette a további lépéseket: március 9.–-április 15. között a tájékoztató kampányt, április 15.–május 8. között szavazásra  mozgósító kampányt tartanak.

A mindkét teleülésen május 10-én megtartandó népszavazás érvényességéhez az kell, hogy Nagyváradon legalább 57 ezren, Váradszentmártonban legalább 2500-an megjelenjenek az urnáknál, Váradon 47 500 igen voksra, Szetmártonban pedig 2050 igen szavazatra van szükség ahhoz, hogy az egyesítést elkezdhessék. Ilie Bolojan elmondta, hogy utóbbi esetbe 2016. január 1-től olvadhat össze Nagyvárad és Szentmárton, ha azonban a népszavazás elbukik, évekig szóba sem kerül a újra a fúzió.

A két elöljáró jövő keddre ígért újabb sajtótájékoztatót, melyen válaszolnak majd a felmerült kétségekre is. Akkorára sikerül ugyanis teljesen kiértékelni a közelmúltban végzett közvélemény-kutatást, melynek egyes eredményeit Ilie Bolojan ismertette.

Nagyváradon például kevesebben (a lakosság fele) tud a referendumról, mint Szentmártonban (ott a kérdezettek kétharmada tudott erről). A megyeszékhelyen a szavazókedv jelenthet problémát, míg Szentmártonban a vélemények eléggé megoszlottak az egyesítésről. Az előnyök között az egységes közszállítást és turisztikai fejlődést említették a kérdezettek mindkét településen, de mind a városban, mind a községben tartanak például az adók és illetékek növekedésétől.

Fried Noémi Lujza