Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyvárad a néptánc fővárosa

Október 12–15. között a Szigligeti Színház  a házigazdája a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának. A vándorfesztivál idei kiadásának négy napján, öt társulat hat produkcióját láthatja a közönség, százharminc művész közreműködésében.

Ma, a XIII. EHTET nyitónapján 18 órától a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes lép színre a tavalyi évadban bemutatott Barbárok című táncszínházi előadással. A Móricz Zsigmond-novella által inspirált produkciót Györfi Csaba jegyzi rendező-koreográfusként, a zenét pedig az UNITER-díjas Cári Tibor szerezte.

Barbárok

Barbárok

Október 13-án, 11 órától a Szép Palkó című nagyszínpadi gyermekelőadással mutatkozik be a Maros Művészegyüttes. A történet egy szegény legény, Palkó életútjáról szól, aki érvényesülését keresi a nagyvilágban, és tisztelettudásának, valamint bátorságának köszönhetően sikerül elnyernie méltó jutalmát.

A fesztivál második napján, holnap délután 18 órától a Háromszék Táncegyüttes mutatja be Mundruc című, Mátyás István néptáncművész, a kalotaszegi legényes jeles képviselőjének életéből inspirálódott előadását.

Október 14-én, szombaton, 11 órától valódi gyermekműsort mutat be a csíkszeredai társulat: a Pöttöm Palkó „Igazi mese, igazi gyerekeknek, akik az előadás közben maguk is szereplőkké válhatnak” – vallják az alkotók. Főszerepben Antal Adorján, a Fölszállott a páva 2015-ös szóló és páros tánc kategóriagyőztese látható.

„Az Apám tánca egy szimbolikus apai örökséget, a pontozót, ezt a méltán híres és virtuóz közép-erdélyi férfitáncot emeli a középpontba. Az előadás egy rondóformát követ, amiben a rondó témát a különböző pontozók alkotják. Az Apám tánca ugyanakkor a szülőföldön maradás, vagy akár a megmaradás jelképe is lehet.” Az előadásra október 14-én, 18 órától kerül sor.

A XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának zárónapján, oktüber 15-én vasárnap 19 órától az öt meghívott társulat közösen lép színpadra, hogy együtt ünnepeljük a velünk élő hagyományokat.