Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyratörő tervek Váradon

Mint arról már beszámoltunk, elfogadta Nagyvárad önkormányzati képviselőtestülete a megyeszékhely 2015–2020 közötti városfejlesztési stratégiáját keddi ülésén.

A 189 oldalas dokumentum tartalmazza a jelenlegi helyzet leírását is, és öt fő irányt jelöl ki, ezek: a versenyképesség és a gazdaság növekedése; az infrastruktúra, az életminőség javítása, a turizmus és a közszolgáltatások minőségének emelése.

A gazdaságfejlesztés terén többek között az ipari park bővítésével szeretnének külföldi befektetőket vonzani és egy üzleti inkubátort is létrehoznának az újításokkal is foglalkozó kisvállalkozások számára. A tervek között szerepel például a Nagyváradi Metropolisz Övezet kerülőútjának megépítése, a közlekedésbiztonság növelése, és a közvilágítás felújítása is.

nagyratoro

Nagyváradot mint a szecesszió és a fürdőturizmus romániai „fővárosát” népszerűsítenék, a Darvas-La Roche házat szecessziós múzeummá alakítanák, a várban kihangsúlyoznák azt, hogy egykor a nagyváradi váron át itt húzódott a kezdő délkör. Úgynevezett szociális vállalkozásokat is létrehoznának, illetve vissza nem térítendő támogatást nyújtanának a civil szervezeteknek a helyi költségvetésből. Az egészségügyi fejlesztések keretében létrehoznának egy stroke- és egy törvényszéki orvostani központot, és geriátriai osztályokat is létesítenének. A közintézményekben nem szennyező, újrahasznosítható energiaforrásokat használnának, és kampányokat szerveznének, például a lakossági döntéshozás szerepéről, illetve időszakonként lakossági közmeghallgatásokat szerveznének.

Fried Noémi Lujza