Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyra nőtt az idei FuxFeszt

Harmadik alkalommal szervezi meg október 2–7. között a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, a FuxFesztet.

A III. FuxFeszt előadásait és programjait a Szigligeti Stúdió fehér termében ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője, valamint a Lilliput Társulat kinevezett, a jövő hónaptól munkába álló vezetői: Hanyecz Debelka Róbert társulatvezető és Lélek Sándor művészeti vezető, illetve Szabó Attila rendező.

nagyra nott 2

Czvikker Katalin megemlítette azokat az erőfeszítéseket, amelyek révén a Szigligeti Színház mindhárom társulatának lehetősége van kétévente egy-egy fesztivállal jelentkezni, kivéve a HolnapUtan Fesztivál, amelyet évente tartanak. Az idei bábszínházi fesztivál számbelileg és méretben is a megszokottnál jóval nagyobbra nőt, akár nemzetközi találkozóként is megállná a helyét, hiszen az erdélyi társulatok mellett magyarországi, szerbiai és szlovákiai vendégek is szerepelnek.

Botházy-Daróczi Réka közölte, hogy 14 társulat érkezik Nagyváradra a fesztivál alkalmából, akiket kolozsvári és marosvásárhelyi bábszínész-növendékek kísérnek el: hat erdélyi hivatásos magyar bábszínház – a Brighella Bábtagozat (Szatmár), a Puck Bábszínáz (Kolozsvár), az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház (Marosvásárhely), a Cimborák Bábszínház (Sepsiszentgyörgy), a Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Temesvár), valamint az Arcadia és a Lilliput Társulat (Nagyvárad); a Tomcsa Sándor (nem hivatásos) Színház (Székelyudvarhely) illetve a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a magyarországi LedPuppets, a Vajdasági Magyar Bábszínház, a Rozsnyói Meseszínház és a győri Vaskakas Bábszínház. A fesztivál alatt a verseny- és bemutatkozó programokkal jelentkező társulatok 22 előadást játszanak, és a verseny mellett természetesen a kapcsolatteremtésé és az ismerkedésé lesz a főszerep. A Benedek Elek meséje nyomán készült A só című, három év felettieknek ajánlott darabbal induló fesztivál a hasznos szakmai beszélgetések mellett idén szakmai műhelyek (workshopok) révén is közelebb hozza majd a résztvevőket.

Hanyecz Debelka Róbert, Szabó Attila, Czvikker Katalin, Botházy-Daróczi Réka és Lélek Sándor

Hanyecz Debelka Róbert, Szabó Attila, Czvikker Katalin, Botházy-Daróczi Réka és Lélek Sándor

Szabó Attila, a műhelyek ötletgazdája és vezetője négy szóban foglalta össze az esti foglalkozások lényegét: találkozni, dolgozni, játszani és ismerkedni. Tervei szerint a közös munka improvizációs technikákon alapszik majd, sok-sok derűvel és játékossággal.

Hanyecz Debelka Róbert a Lilliput Társulat nevében elmondta, hogy Vladimir Szutyejev meséjével, a Kispipi és Kisréce című új darabbal készülnek, illetve a versenyprogramban Toldi című előadásuk szerepel, amely az elmúlt években a nagyobb korosztályok irányában megfigyelhető nyitás mérföldköveként van számon tartva. A román Arcadia Bábtársulat egy előadását fogja bemutatni, a Poveşti populare maghiare címűt.

Lélek Sándor Tibor a fesztiválindító (Cimborák Bábszínház) és utolsó előtti (Vojtina Bábszínház) előadásával, A val kapcsolatban azt mondta, hogy egy igazi zenés-táncos „show” lesz, az utolsó előadás pedig, A repülés története 12 éven felülieknek szól majd a pécsi MárkusZínház előadásában.

A fesztivál elsősorban szakmai találkozó, és neves zsűritagok szemrevételezik majd a benevezett darabokat (Kozsik Ildikó bábrendező, tanár, Maria Mierluţ színész-rendező és Vadas László rendező), de a szervezők minden korosztályt megszólítanak: óvodáskorúak számára tíz, a kisiskolások és kamaszok számára négy-négy, a felnőttek számára pedig két különleges produkcióval készülnek.

A Szigligeti Színház a FuxFeszt ideje alatt 20 lejes, három tetszőleges előadásra szóló bérletet kínál az érdeklődők számára. Az egyes előadásokra a jegyek gyerekek számára 7, felnőttek számára pedig 10 lejbe kerülnek (A só nagyszínpadi, díjátadóval egybekötött előadására 15 lej). A jegyek a jövő héttől megvásárolhatóak a színház jegypénztárában, munkanapokon 14 és 19 óra között, az előadások előtt egy órával, valamint a www.biletmaster.ro internetes oldalon.

Szamos Mariann