Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagypénteki tojásírás

A Kárpát-medencében a tojásírás technikája nemzedékrõl nemzedékre öröklõdött. Elõdeink mindig nagypénteken írták a húsvéti tojásokat.
Mihályfalván is ekkor került sor e régi szokás felelevenítésére, mely foglalatosságnak az EMNT-iroda adott helyet. Mint megtudtuk, erre az alkalomra általában nagy, fehér héjú tojásokat választanak ki, és fõznek keményre. A fõtt tojásokat egy edénybe vagy szakajtóba rakják, hogy kissé lehûljenek, majd langyos ecetes vízben megmossák, a zsírfoltokat eltávolítandó. Nem szabad melegebbek vagy hidegebbek legyenek 30–40 foknál, mert akkor szétfut vagy ráfagy a viasz. A tojásírás szerszáma az írókés. Ezzel a kis szerszámmal viszik fel a viaszt a tojásra. A viasz mintázatát – fenyõágas, gereblyés, szíves, tulipános, csillagos – könnyedén követhették az érdeklõdõk Jakó Jolán helybeli óvónõ, kézmûves útmutatásai alapján, akit egyébként már a mézeskalácsairól is sokan ismernek az Érmelléken, illetve más vidékeken is. A rajzolt mintázat után következett a tulajdonképpeni festés, minekutána a viasz letörlésével megmaradt a felvitt mintázat.
A tojásírás technikáját sokaknak sikerült megszeretni, elsajátítani, adózva ezzel a húsvéti hagyományoknak, nemzeti örökségünknek.
S. É.

nagypenteki 1