Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyon bűzlik a disznóhizlalda engedélyének ügye

Úgy tűnik, nemcsak a disznótrágya bűze, hanem törvénytelenségek is zavarják a váradiakat a Nutripork disznóhizlalda körül kirobbant botrány kapcsán. Mint ismeretes, a megyeszékhely szélén levő hizlalda évek óta folyamatosan árasztja el bűzzel a város legsűrűbben lakott negyedeit. Rengeteg feljelentés, lakossági panasz, aláírásgyűjtési akció volt már emiatt, azonban érdekes módon a Nutripork jelképesnek mondható pénzbírságokkal mindig megúszta azt, hogy több ezer váradi embernek teszi tönkre az életterét az elviselhetetlen bűzzel. A közvélemény évek óta találgatja, ki, kik állhatnak a dolog hátterében, milyen nagyhatalmú illetékesek védelmében hányhat fittyet a botrányos disznóhizlalda vezetősége az egyre nagyobb közfelháborodásra. Florica Cherecheş, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nagyváradi képviselője hónapok óta munkálkodik a helyzet rendezésén, a váradi sertésbűz-botrány így már a környezetvédelmi minisztériumig jutott. A botrány jelenleg igencsak élesben megy, ugyanis most kellene megújítani a Nutripork környezetvédelmi engedélyét, mely nélkül a hizlalda nem működhet tovább. A Bihar Megyei Tanács elnöke és a nagyváradi polgármester is nyilatkozott a közelmúltban az eset kapcsán s mind a ketten azon az állásponton vannak, hogy jelenlegi állapotában nem működhet tovább a váradiak által csak „bűzgyárnak” elnevezett hizlalda.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Az elmúlt napokban azonban kiderült, hogy több hivatali furcsaság lapul a Nutripork környezetvédelmi engedélyének igénylése mögött, erre ismét Florica Cherecheş hívta fel a nyilvánosság figyelmét.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Mint kiderült, nemrég új vezetőt kapott a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM), Olimpia Mintaş személyében. Az új vezető azonban soha nem dolgozott környezetvédelmi hivatalban addig, sőt mint kiderült, pont annak az Acormed nevű cégnek az egyik részvényese és képviselője, amelyiknél a Nutripork megrendelte az új hatósági engedély kibocsátásához szükséges tanulmányt. Ez esetben pedig összeférhetetlenség és hivatali érdekütközés áll fenn. A dolog furcsaságát csak tetézi, hogy az új környezetvédelmi igazgató tagja lesz annak a csoportnak, amelyik a Nutripork engedélyéről dönt, miközben az engedélyeztetésben magánvállalkozóként ugyancsak ő vállal szerepet. Az október 25-én megtartott környezetvédelmi ülésen, ahol a Nutripork engedélyének meghosszabbítását kellett volna tárgyalni, az új igazgatónő betegségre hivatkozva nem vett részt. Florica Cherecheş beadványban szólította fel az APM-t a több mint gyanús helyzet tisztázására, s ezt a beadványt eljuttatta Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek is.

(szőke)