Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagyembernek pici fiacskája

Sokak szerint nincsenek könnyű helyzetben azok, akik az úgymond nagyemberek, híres emberek csemetéi, ugyanis az erős karakterek, a gazdag és ismert szülők gyerekei nagyon sok esetben egyfajta burokban nőnek fel és már neveltetésük során  fejükbe szállhat a dicsőség, hogy lám kinek a fiai-borjai ők. Tájainkon az ántivilágban erre legékesebb példa talán Nicu Ceauşescu volt, akinek viselt dolgairól sokat anekdotáztak szüleink, nagyszüleink a dicsőségesnek titulált kommunista években. A kis Nicu ugyanis mint egyfajta vörös királyfi minden disznóságot büntetlenül megtehetett, hiszen földi istenségként uralkodó szülei miatt senki nem merte volna kérdőre, neadjisten felelősségre vonni őt.

Ez a szindróma, a nagyemberek pici fiainak diagnózisa azonban nem kommunista találmány, s ehhez csak szét kell néznünk kissé manapság is, sokszor a közvetlen közelünkben, hogy érdekes példákat vehessünk szemügyre. Az a finomabb verzió mikor  ismert politikusok, vállalkozók csemetéi már tini korukban luxusautón furikáznak, szórják a pénzt, kishercegekként viselkednek  az iskolaközösségben, szórakozóhelyeken, s biza nem egyszer kimutatják a foguk fehérjét. Na és aztán?! Ha baj van, majd jön a papa és megoldja. Pénzzel, befolyással, fenyegetéssel. Olyan jó kis maffiamódszerekkel, amelyek nem válnak igazán díszéül egyetlen politikusnak sem. Mert ugye, nekik példát illene, kellene, mutassanak, mondjuk abban is, hogy a gyerekeikből nem lesz eltojóztatott, a  híres szülő árnyékában kártékony kis parazitává fejlődött valaki, aki esetenként visszaél a híres papa nevével, befolyásával s ennek védelmében bánt, vagy megkárosít egyszerű polgárokat. Minap keresett meg valaki egy hasonló történettel, egy váradi magyar ember, akit egy ilyen híres ember csemetéje vert át, hivatkozva a nagyember papára. A kisember meg elhitte, hogy a nagyember pici fia, nem hazudik, nem szélhámoskodik, de aztán kiderült: tévedett. Most pedig szaladgál ügyvédhez, rendőrségre, esetleg a sajtóhoz. Keresi az igazát. A kis ember igazát a nagyember elkényeztetett csemetéjével szemben. És közben tudja, a nagyember pici fiacskája tabu és bizonyára meg lesz a böjtje, ha nem akarja, hogy átverjék, megkárosítsák. Majd a nagyember papa bosszút áll, hiszen ez így szokott lenni. Pedig a nagy demokratikus szólamok mentén jó volna már észrevenni, hogy elég volt a Nicukból, s minden nagyember, ismert politikus jól tenné, ha saját fészkében nevelné a fiókáit tisztességes emberré, mielőtt néptömegeknek ad okos útmutatót erkölcsi és magatartásbeli dolgokból!

Szőke Mária