Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagybányai fotográfus tárlata Észak-Erdélyről

Élet Észak-Erdélyben címmel Turod Ilie nagybányai fotográfus mintegy 100 munkájából nyílt tárlat szerda délután a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. A nagybányai Millennium fotóklub elnöke, egyben képzőművész Tudor Ilie első alkalommal állít ki Váradon. A tárlatot ünnepélyesen megnyitó Tóth István klubelnökkel közösen fejezték ki az irányú szándékukat, hogy a két város fotóklubja közt ezúton is tovább építsék, és gyümölcsözővé tegyék a kapcsolatot.

Nagybanyai fotos tarlata

A tárlat címe és tematikája egy korábbi EU-s pályázati kiírás nyomán született, melynek lényege megmutatni mindazt, ami egyedivé teszi Észak-Erdélyt és az itt élő embereket magunk és természetesen Európa számára is. Néhány szóban a fotográfus szerényen nyilatkozott is arról, hogy a témához kapcsolódó keresése során miként talált rá mindazokra a természeti és emberi értékekre, amelyektől mi, észak-erdélyiek különlegesek vagy egyediek lehetünk Európában elfoglalt helyünket tekintve, és ő maga is ráeszmélt fotózásai során arra, hogy mennyi csoda rejlik abban a hat megyében (Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár és Bihar), ahol útjai során témát keresett képeihez.

Keresését a legmélyebb földtörténeti időktől indította, Pádis karsztvidékének barlangjaiból, eljutva hegy, völgy és ég tájábrázolásáig, majd a délkelet-bihari avagy máramarosi parasztemberek gazdálkodásának és népművészetének, szokásainak megjelenítéséig és a kis falusi fatemplomokig. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a fotográfus a városarculatok szerelmese is, hiszen a középkori műemléképületeken át a váradi szecesszióig szintén sok képet villant fel építészeti értékeinkből.

A kiállított képeket Ramona Novicov műkritikus méltatta, zenei momentumokkal a Stadler klarinétegyüttes szolgált.

A kiállítás megtekinthető december 12-éig 8–19 óra között a Nagyvásártérrel (ma December 1 park) szembeni fotógalériában.

Tóth Gábor