Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagy tervekkel készül az önkormányzat

Noha még lesz néhány gyűlés és talán sajtótájékoztató is az idén a városházán, tegnap mégis óévbúcsúztató és az újévre készülő sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, illetve a két alpolgármester, Mircea Mălan és Ovidiu Mureşan.

Bolojan megköszönte a jelenlevő újságíróknak, hogy a helyi sajtóorgánumok egész évben segítették a nyilvánossággal az önkormányzat munkáját. Ezt követően elmondta, jövőre 19 nagyszabású EU támogatásokból és saját erőből kivitelezendő projektbe akarnak belevágni, ezek városrendezést, urbanisztikai fejlesztéseket, turizmust és a szociális tevékenységeket ölelnek fel. A projekteket azonban nem egyedül az önkormányzat akarja dominálni, hiszen ezek egytől egyig az egész közösséget érintik majd, ezért már januárban több tárgyalás, közvita lesz azokkal a témákkal, fejlesztésekkel, változtatásokkal kapcsolatban, melyek érintik a szóban forgó projekteket. Többek között fejleszteni akarják a váradi körgyűrűnél a Szentandrás és a Borsi út közötti szakaszt, illetve Biharpüspökiben elterelő utat terveznek kiépíteni. Bolojan azt is elmondta, meggyőződése, hogy jövőre a város meg fogja vásárolni a 2-es Hőerőművet (CET 2), ugyanis ez az egyetlen ésszerű megoldás mindenkinek, hogy az a rész ne váljon egy kihasználatlan, környezetszennyező területté.

nagy tervekkel

Szó esett arról is, hogy korszerűsíteni szeretnék a volt premontrei gimnáziumot, a mai Mihai Eminescu Főgimnáziumot, de míg az ingatlannal kapcsolatban folyik a visszaigénylési pereskedés, addig ezt a törvény tiltja. A váradi főnyomócső-cserét, melyet idén áprilisba kezdtek el, jövőre befejezik, Mălan elmondta, év végéig az összmunkálatok mintegy 60 százalékát sikerült elvégezni.

Sz. M.