Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nagy tervek, milliós projektek

A nagyváradi városháza gazdasági igazgatóságának éves költségvetését sajtótájékoztatón összegezték tegnap az illetékesek. A beszámolón Ovidiu Mureşan alpolgármester, Nadia Haş gazdasági igazgató és Eduard Florea városfejlesztési menedzser részletezték a tavalyi gazdasági mutatókat, valamint vázolták az idei és jövőbeni költségvetési terveket.

nagy tervek 1

Mint az alpolgármester hangsúlyozta, a globális jövedelemadó (IVG) befizetésének és az Európai Uniós támogatások révén megvalósult befektetések szempontjából a tavalyi esztendő kiemelkedő az előző évekhez képest. Ám az is elhangzott, hogy komoly tárgyalások folynak az Európai Befektetési Bankkal (EBB), ugyanis mintegy 25 millió euró kölcsönt kívánnak felvenni az idén Nagyváradon befejezendő projektekre. Nadia Haş elmondása szerint a helyi önkormányzat 2015-re átcsúszott 25 projektjéből öt finanszírozására reményei szerint márciusig megkötik a szerződést az EBB-vel, a felvett kölcsönt pedig kb. fél év múlva folyósítják számukra. Mivel az EBB nem hitelez 15 millió eurónál kevesebb összeget, ezért az önkormányzat az uniós beruházások közül öt fontosabbat jelölt ki, melyeket még az idén be kell fejezni (a Kálvária domb felújítása, a két felüljáró megépítése a körgyűrűn, a Nymphaea aquavapark és a gyorsforgalmi út építése). Nadia Haş hozzátette, hogy szeretnék elérni, hogy a hosszú futamidejű hitelszerződés törlesztése 2016 után kezdődjön meg. Az önkormányzat önrésze a 2015-re tervezett városrendezési munkálatokból az eddigi számadások szerint egyébként mintegy 35 millió euróra rúg.

Mivel szeretnék a lakossággal, illetve a cégekkel való kapcsolatot javítani, ezért a helyi adók és illetékek befizetésének órarendjét is megváltoztatták az idén: e szerint hétfőtől csütörtökig 7.30–18 óráig, pénteken pedig 7.30–16 óráig tartanak nyitva a pénztáraik. Az Eurobusiness ipari parkban építkező cégek pedig 2014-re adómentességet kaptak, és mint elhangzott, 2 200 új munkahelyet is teremtettek.

S. T. K.